JUST přichází z přírody

Jaro na talíři

Jaro na talíři
25. březen 2021

Co domácnost, to jiná velikonoční nádivka. A samozřejmě vždy ta nejlepší.

Na jaře se do jídelníčku konečně vracejí čerstvé bylinky a rostliny jako třeba libeček, medvědí česnek, sedmikrásky, řeřicha, petrželka, pažitka či bršlice kozí noha (tzv. husí packa). Truhlíky se zase zelenají, a tak jsme pro vás připravili několik inspirativních receptů.

01babi.jpg
Stará dobrá klasika

Rohlíky a uzené maso pokrájejte na kostičky. Připravte si vajíčka – oddělte žloutky od bílků. Do bílků přidejte špetku soli a vyšlehejte z nich pevný sníh. Nakrájené rohlíky nasypte do vymazaného pekáčku, pokropte je troškou bujonu, vmíchejte do nich žloutky a vzniklou směs dochuťte Kořením z bylin a mořské soli a pepřem. Přidejte čerstvou nasekanou pažitku a kopřivy. Celou směs dobře promíchejte a pečte 30–45 minut. Na tento recept potřebujete:


02hubena.jpg
Dietní varianta

Připadá vám stará dobrá klasika příliš těžká? Nebo nemáte rádi uzené maso? Nevadí. Zkuste některé suroviny v receptu výše nahradit něčím trochu lehčím. Namísto klasických rohlíků z bílé mouky můžete sáhnout po celozrnném pečivu. Uzené maso lze nahradit například nadrobno nakrájeným libovým vepřovým masem anebo drůbežím masem. Množství vajec, a tedy žloutků vmíchaných do pečiva a bílků na vytvoření sněhu, můžete snížit podle potřeby a část množství nahradit bílým jogurtem. Naopak nešetřete bylinkami a kořením. Této „štíhlejší“ variantě nádivky prospějí zejména rozmačkané stroužky česneku vmíchané do směsi nebo medvědí česnek a samozřejmě lehce štiplavá pažitka či řeřicha a troška petrželky. Recept pak může vypadat třeba takto:


03vajko.jpg
Inspirace ze Slovenska: velikonoční baba

Tato varianta nádivky v podání našich sousedů je sice maličko pracnější, ale na výsledku je to znát – bohatá chuť udělá radost každému velikonočnímu jedlíkovi. Postup je zčásti podobný tomu klasickému, ale ve složení najdete další zajímavé ingredience, jako třeba játra nebo víno. Samozřejmě i na Slovensku platí, že co domácnost, to ta nejlepší baba, proto se můžete v receptech setkat s různými obměnami. Chcete babu vyzkoušet? Tak jdeme na to.
Dejte vařit natvrdo dvě vajíčka. Cibuli nakrájejte najemno. Játra a srdíčka očistěte a také pokrájejte na malé kousky. Na troše sádla krátce smažte cibuli, poté k ní přidejte srdíčka a po orestování směs zalijte vínem. Když se víno odpaří, přidejte do směsi játra a vše zprudka osmažte. Připravenou směs si dejte stranou stejně tak jako uvařená a oloupaná vajíčka, která nakrájejte na kostičky. Rohlíky nakrájejte na kostičky a ve větší míse je zalijte mlékem. V jiné míse vyšlehejte zbylá vejce. Troubu pusťte na 180 stupňů, ať se stihne předehřát. Připravené suroviny smíchejte ve velké míse, tedy: rohlíky namočené v mléce, nakrájená uvařená vajíčka, osmaženou směs cibulky s játry a srdíčky, našlehaná vejce. Připravenou směs ochuťte Kořením z bylin a mořské soli a pepřem, přidejte nasekanou čerstvou petrželku. Můžete přidat také jednu nakrájenou kapii. Vše dobře promíchejte, vložte do pekáčku vymazaného sádlem a vysypaného strouhankou. Babu pečte 45–60 minut, zkrátka dozlatova. Na tento recept potřebujete:

  • 2 vejce vařená natvrdo
  • 5 syrových vajec
  • 1 větší cibule
  • 1 lžička sádla
  • 200 g králičích nebo drůbežích jater
  • 150 g kuřecích srdíček
  • 100 ml bílého vína
  • 8 rohlíků
  • 80 ml mléka
  • strouhanka na vysypání pekáčku
  • 2 hrsti čerstvé petrželky
  • 1 malá kapie
  • pepř
  • Koření z bylin a mořské soli Nahrin
Prohlížením těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které zefektivní procházení tohoto webu.