-
11. leden 2023
Nahrin a udržitelnost
Naše dnešní chování formuje budoucnost. Proto společnost Nahrin chce snížit svou ekologickou stopu, šetřit zdroje a vyrábět udržitelněji.
-
27. prosinec 2022
Spousta dřiny, která mě baví
Přinášíme vám rozhovor s nadějnou mladou sportovkyní, která nedá dopustit na produkty JUST a Nahrin.
-
12. prosinec 2022
Vánoční zvyky, na které jsme už možná zapomněli
Každý trávíme Vánoce a Štědrý večer po svém, ale některých tradic se ještě pořád držíme všichni.
-
07. září 2022
Focaccia s Nahrinem
Víte, co je to focaccia? Italská chlebová placka.
-
25. srpen 2022
Polévka z červené řepy
Červená řepa má velmi typickou chuť, je to vděčná surovina pro zapékání i vytvoření krémové polévky. A tato polévka s kouskem špeku nebo slaniny jednoduše nemá chybu.
-
01. červenec 2022
Kámen, oheň a kouř
Proč je nám společně u ohně dobře a co je zelenina masem políbená?
-
01. červen 2022
Když se tančí na ledě
Úspěšný sourozenecký pár používá produkty JUST a Nahrin. Které má nejraději?
-
26. květen 2022
Salátové wrapy s tofu a arašídovým máslem
Neodolatelné wrapy, na kterých si mohou pochutnat i vegani.
-
14. duben 2022
Vejce a my
Blíží se Velikonoce a s nimi i spoustu vajec. Co o nich víme?
-
07. duben 2022
Šafránové rizoto v dýni
Zkuste rizoto trochu jinak.
-
07. duben 2022
Kuřecí kari z trouby
Vyzkoušejte tento jednoduchý thajský recept na pečené kuře.
-
01. duben 2022
Eko okénko
Tradičně si 22. dubna připomínáme Den Země, který upozorňuje na důsledky ničení životního prostředí.
-
08. březen 2022
Den žen - Prolomit zaujatost
Přinášíme vám článek z blogu švýcarského JUSTu věnovaný právě tomuto tématu.
-
11. leden 2022
Naše osvědčené tipy pro podporu imunity
Obranyschopnost můžeme přirozeně podporovat. Rozhodně se vyplatí trojlístek strava, tekutiny a odpočinek.
-
22. prosinec 2021
Fit s Luciou: recepty na leden
Znáte recept na rychlé perníčky, u nichž se nemusí čekat, až naberou vlhkost a změknou?
-
22. prosinec 2021
Fit s Luciou: cviky na leden
Každý měsíc vám přinášíme několik cviků, díky nimž uděláte něco pro svoji kondici.
-
25. listopad 2021
Fit s Luciou: recepty na prosinec
V prosinci ochutnáte například irský chléb nebo pečenou červenou řepu.
-
25. listopad 2021
Fit s Luciou: cviky na prosinec
V prosinci potrápíme svaly na nohou.
-
25. říjen 2021
Fit s Luciou: cviky na listopad
V listopadu se zaměříte na cviky posilující svaly nohou.
-
25. říjen 2021
Fit s Luciou: recepty na listopad
V listopadu vyzkoušíte zajímavou variantu rizota a také báječnou žemlovku.
-
27. září 2021
Pečená sezonní zelenina
Tento jednoduchý recept je univerzální pro celý rok. Teď na podzim zkuste třeba dýni.
-
25. září 2021
Fit s Luciou: recepty na říjen
Říjnové recepty se nesou v duchu lowcarb nápadů. Vyzkoušejte třeba cuketové špagety.
-
25. září 2021
Fit s Luciou: cviky na říjen
V říjnu si vyzkoušíte cviky třeba přímo ve své kanceláři či pracovně.
-
15. září 2021
Asijský ramen
Vyzkoušejte recept na vydatnou polévku s tofu a nudlemi.
-
25. srpen 2021
Fit s Luciou: recepty na září
Každý měsíc vám přinášíme v seriálu Fit s Luciou tři zajímavé pokrmy.
-
25. srpen 2021
Fit s Luciou: cviky na září
Každý měsíc vám přinášíme v seriálu Fit s Luciou sadu několika cviků, díky nimž uděláte něco pro svoji kondici.
-
25. srpen 2021
Wrap s trhaným lososem
Lehký oběd nebo stylové pohoštění pro přátele – takový je další recept ze švýcarského Nahrinu.
-
19. srpen 2021
Salát s grilovanou cizrnou
Cizrna je luštěnina bohatá na bílkoviny. A tento salát chutná naprosto báječně.
-
16. srpen 2021
Marinované česnekové špízy
Vyzkoušejte další z báječných receptů o našeho švýcarského partnera Nahrin, který spolupracuje s blogem Foodwerk.
-
10. srpen 2021
Malinový krém
Jemný veganský krém z tofu představuje sladké osvěžení vhodné i pro ty, kteří se vyhýbají laktóze.
-
03. srpen 2021
Quinoa s fazolemi a kukuřicí
Ochutnejte tento bezmasý recept, o který se s námi podělila zákaznice žijící v Kanadě.
-
26. červenec 2021
Krájená zelenina s dipem Nahrin
Praktické využití koření Nahrin je vhodné k vytvoření zdravého mlsání nebo ochutnávky koření na party.
-
25. červenec 2021
Fit s Luciou: recepty na srpen
Každý měsíc vám přinášíme v seriálu Fit s Luciou jídelníček na celý den.
-
25. červenec 2021
Fit s Luciou: cviky na srpen
Každý měsíc vám přinášíme v seriálu Fit s Luciou sadu několika cviků, díky nimž uděláte něco pro svoji kondici.
-
23. červenec 2021
Tabouleh
Jednoduchý a přitom velice zdravý recept.
-
21. červenec 2021
Salát s krutony
Něco na odlehčení třeba po gastronomicky náročném víkendu.
-
20. červenec 2021
Těstoviny se sýrem feta
Vyzkoušejte lahodné bezmasé těstoviny se sýrem.
-
19. červenec 2021
Rychlý špenátový wrap s mozzarellou
Výbornou tortilu si lze vyrobit i bez masa.
-
18. červenec 2021
Marinované lilky na grilu
Nápad na zdravé jídlo na gril.
-
17. červenec 2021
Melounový salát s rukolou a sýrem feta
Melounový salát tentokrát tak trochu jinak.
-
15. červenec 2021
O jedinečnosti slézu
V čem spočívá jedinečnost slézu používaného švýcarskou společností JUST?
-
15. červenec 2021
Studená letní polévka
Studená chutná polévka vám jistě udělá radost v letních měsících.
-
13. červenec 2021
Salátová hnízdečka s tofu a burákovým máslem
Ochutnejte lehká salátová hnízdečka obohacená o tofu s překvapením.
-
12. červenec 2021
Artyčokový spritz
Užijte si ledové letní ochlazení.
-
08. červenec 2021
Osvěžující Iso-Tea Lemon
Kuchař Jakub je naším poradcem a ukáže vám, jak připravit osvěžující Iso-Tea Lemon.
-
01. červenec 2021
Artyčokový julep
Vyzkoušejte recept na osvěžující letní drink.
-
25. červen 2021
Fit s Luciou: cviky na červenec
Každý měsíc vám přinášíme v seriálu Fit s Luciou sadu několika cviků, díky nimž uděláte něco pro svoji kondici.
-
25. červen 2021
Fit s Luciou: recepty na červenec
Každý měsíc vám přinášíme v seriálu Fit s Luciou tři zajímavé pokrmy.
-
25. květen 2021
Fit s Luciou: recepty na červen
Každý měsíc vám přinášíme v seriálu Fit s Luciou tři zajímavé pokrmy.
-
25. květen 2021
Fit s Luciou: cviky na červen
Každý měsíc vám přinášíme v seriálu Fit s Luciou sadu několika cviků. Na pomoc si tentokrát vezmeme obyčejnou židli.
-
28. duben 2021
Pikantní kešu
Pochutnejte si na kořeněných oříšcích třeba u sklenky vína nebo jimi dozdobte hotový salát či pečenou zeleninu.
-
26. duben 2021
Vývar s chřestovými špičkami a žampiony
Tato lehká jarní polévka je hotová raz dva!
-
25. duben 2021
Fit s Luciou: recepty na květen
V květnu ochutnáte makovo-citronový koláč, pikantní plněnou tortilu a rychlou rajčatovou polévku
-
25. duben 2021
Fit s Luciou: cviky na květen
Každý měsíc vám přinášíme v seriálu Fit s Luciou sadu několika cviků, díky nimž uděláte něco pro svoji kondici. V květnu se zaměříme na břišní svaly a zpevnění celého těla.
-
19. duben 2021
JUST For Men: Co na to pánové?
Marek (43), Zbyšek (31) i David (36) patří mezi pravidelné uživatele produktů JUST a Nahrin, proto se do testování pánské kosmetiky zapojili rádi.
-
31. březen 2021
Omeleta s rajčátky a chorizem
Tuto lehce pikantní vaječnou omeletu snadno a rychle připravíte z několika málo surovin.
-
25. březen 2021
Fit s Luciou: recepty na duben
V našem seriálu tentokrát najdete recept na sušenky, quinooto a indické tofu.
-
25. březen 2021
Fit s Luciou: cviky na duben
Každý měsíc vám přinášíme v seriálu Fit s Luciou sadu několika cviků, díky nimž uděláte něco pro svoji kondici. V dubnu se zaměříme na svaly na nohách a v tzv. středu (záda a břicho).
-
25. březen 2021
Jaro na talíři
Co domácnost, to jiná velikonoční nádivka. A samozřejmě vždy ta nejlepší.
-
22. březen 2021
Pesto z medvědího česneku
Vyzkoušejte pesto, nikoli však z bazalky, jak bývá zvykem, nýbrž z medvědího česneku.
-
15. březen 2021
Zapékaná rýže
Tento recept zvládnete raz dva, není totiž vůbec složitý.
-
17. únor 2021
Croque monsieur & madame
Tento francouzský sendvič existuje v několika variantách a je to především báječná teplá svačina.
-
15. únor 2021
Hříbkové rizoto
Vyzkoušejte jednoduchý recept na bezmasý pokrm.
-
11. únor 2021
Valentýnský koláč s fíky
Vyzkoušejte recept z blogu švýcarského výrobce Nahrin. Na den sv. Valentýna je jako stvořený!
-
11. leden 2021
Když doba žádá obratnost
Jen těžko bychom si před rokem bývali představili, jakou školu obratnosti a přizpůsobivosti všichni absolvujeme.
-
21. prosinec 2020
Rychlá kokosovo-zázvorová polévka
Tato jemná a lehce pikantní polévka s kokosovým mlékem je hotová raz dva. Zkuste recept od švýcarského výrobce Nahrin – třeba jako rychlý oběd během práce z domova.
-
21. prosinec 2020
Flädlesuppe – zahřeje a zasytí
Pracujete z domova a staráte se o rodinný jídelníček? Pak jistě často hledáte inspiraci na jednoduchá jídla. Přinášíme vám tip na polévku z blogu výrobce Nahrin.
-
21. prosinec 2020
Tvarohový salát s okurkami a koprem
Tento salát velmi připomíná řecký předkrm tsatsiki. Je osvěžující, lehce pikantní a navíc zdravý.
-
21. prosinec 2020
Quinoový salát s kozím sýrem
Quinoa je z nutričního hlediska velmi zajímavé „zrní“, obsahuje totiž na rostlinnou plodinu nevídané množství bílkovin.
-
21. prosinec 2020
Krabí salát s vejci
Osvěžující salát, který skvěle chutná s čerstvou bagetkou.
-
21. prosinec 2020
Ostrý jablečný salát s čedarem
K tradiční přesnídávce, kterou známe z dětství, v podobě strouhaného jablka s mrkví stačí přidat sýr a koření. A rázem získáte zajímavý salát.
-
21. prosinec 2020
Salát s lesním ovocem
Vyzkoušejte v létě zajímavý salát, který vznikl v duchu „co les dal“.
-
21. prosinec 2020
Salát z pečené řepy
Nasládlá řepa, slaný sýr a česnek – zajímavá kombinace, viďte?
-
21. prosinec 2020
Proteinový salát s lososem
Tento sytý salát ocení zejména sportovci a manuálně pracující lidé. K jeho přípravě použijete také trochu netradiční typ těstovin.
-
04. prosinec 2020
Zázvorové latté s kurkumou
Vyzkoušejte zajímavý recept od švýcarského výrobce Nahrin.
-
25. listopad 2020
Nepečené vanilkové kuličky
Toto nepečené cukroví zvládnete vyrobit i na poslední chvíli.
-
23. říjen 2020
Zelený Nahrin
Ano, v titulku odkazujeme hlavně na nové logo švýcarského výrobce, ale není to pouze identita, v čem je společnost Nahrin AG nakloněna přírodě.
-
23. říjen 2020
"Dršťková" polévka z hlívy ústřičné
Houbovou variantu dršťkové polévky si mohou oblíbit i ti, kteří by se její klasické podobě obloukem vyhnuli.
-
23. říjen 2020
Dvanáct podob hýčkání: svatomartinské wellness
Dovolím si předpokládat, že v listopadu stále ještě bude do jisté míry kladen důraz na aktivity, během nichž se setkává menší počet lidí, který navíc zbytečně necestuje.
-
15. říjen 2020
Kaštanová polévka se zázvorem
Tentokrát se zahřejeme polévkou, kterou publikoval na svém blogu švýcarský výrobce Nahrin.
-
04. říjen 2020
Čas na trochu punče
Ve střední Evropě si punč lidé obvykle spojují se zimou, adventem a vánočními svátky. Kořeny tohoto nápoje však hledejme až v daleké Indii.
-
01. říjen 2020
Dvanáct podob hýčkání: Barvy podzimu
Sotva spatřím za okny plískanici, zamířím do koupelny. Hned po ušáku je to vana, kde se knihomolům dobře lebedí.
-
25. září 2020
Patizonové karbanátky
Patizon skvěle chutná s česnekem. Připravit z něj můžete třeba báječné karbanátky.
-
01. září 2020
Dvanáct podob hýčkání: V záři bylinek
Tentokrát jsme seriál zasvětili jubilejnímu balení Perly JUSTu, Oleje z 31 léčivých bylin.
-
26. srpen 2020
Oříškový pohár z chia semínek
Připravte si večer báječnou snídani, díky níž si užijete ráno s puncem babího léta.
-
05. srpen 2020
Pátá chuť na jazyku?
Umami, neboli pátá chuť, je název odvozený od japonského slova umai (což znamená chutný) a pojmenovává glutaman sodný – ingredienci, o které se častokrát diskutovalo.
-
28. červenec 2020
Mascarpone dort s Horským jalovcem
Tentokrát přinášíme recept na osvěžující nepečený dort s čerstvým ovocem.
-
01. červenec 2020
Dvanáct podob hýčkání: přátelská setkání u grilu
Letošní léto bude určitě v mnoha ohledech specifické. Ale dlouhá odpoledne buodu jistě stále patřit hlavně setkávání s těmi, které máme rádi.
-
24. červen 2020
Salát s grilovaným masem
Ke grilovanému masu v létě patří dobrý salát. Vyzkoušejte náš recept s novým kořením Piccante.
-
01. červen 2020
Dvanáct podob hýčkání: v paprscích slunce
Ochrana a péče o pokožku rozhodně mají svůj smysl.
-
25. květen 2020
Pomazánka Piccante se sušenými rajčaty
Vyzkoušejte nové koření Piccante Nahrin při přípravě báječné pomazánky.
-
25. květen 2020
Kuskus s tuňákem
Kuskus je snadný na přípravu a s tuňákem představuje lehký oběd.
-
15. květen 2020
Pikantní nakládaný sýr
Nakládaný sýr je oblíbená součást pohoštění. A jeho příprava je velmi snadná.
-
05. květen 2020
Dvanáct podob hýčkání: mé a mámino májové já
Máj, lásky čas, a také měsíc, v němž slavíme den matek. Je to období jako stvořené k hýčkání.
-
24. duben 2020
Chřestové rizoto
Už jste někdy zkusili uvařit krémové rizoto s čestvým zeleným chřestem?
-
14. duben 2020
Spolu to zvládneme
Osobní kontakt je naprostá podstata přímého prodeje. Mezi naše odborné poradce a zákazníky se však doslova ze dne na den vklínily roušky, rukavice, telefony a internet.
-
09. duben 2020
Velikonoční nádivka
Letošní Velikonoce jsou vzhledem k nařízení vlády velmi komorní. Zpestřete si jídelníček jedním z tradičních receptů.
-
04. duben 2020
Dvanáct podob hýčkání: aprílová kouzla
Původ aprílu je nejasný. Do Česka ale přišel ze zahraničí a v souladu s českou povahou tu rychle zdomácněl. Však Češi neztrácejí smysl pro humor ani v náročných situacích, jakou bezpochyby byla i letošní karanténa.
-
11. březen 2020
Víte, co znamená symbol korálového útesu?
Ptáte se nás, proč je tento symbol na opalovacích krémech a mlékách z produktové řady JUST Sun Care.
-
05. březen 2020
Dvanáct podob hýčkání: jarní lehkost
Milovníci sněhu a zimních sportů mi jistě odpustí, když řeknu - konečně přijde vytoužené jaro! Tento díl seriálu tedy věnujeme jemu.
-
24. únor 2020
Pikantní pomazánka s řeřichou
Vyzkoušejte náš recept na jemně pikantní pomazánku z tvarohu a zakysané smetany.
-
20. únor 2020
Deset mýtů o nachlazení
Podívejme se na nachlazení z pohledu domácího lékaře. Které mýty platí a které ne?
-
05. únor 2020
Dvanáct podob hýčkání: smích a sníh
Říká se, že neexistuje špatné počasí, jen špatně oblečený člověk. Takže zábavě pod širým nebem nic nebrání, ani mráz a sníh.
-
23. leden 2020
Bujon, přítel figury
Polévky jsou báječná součást jídelníčku. Zahřejí, občerství a mohou fungovat jako předkrm nebo klidně hlavní chod.
-
22. leden 2020
Čočka na kyselo
Neprávem opomíjená čočka patří do české kuchyně a je součástí jednoduchých receptů, jako je třeba tento.
-
11. leden 2020
Co udělá kolenům dobře
Dříve či později to pozná každý. Jakmile kolena začnou občas pobolívat, ať již po cvičení nebo i v klidu, je dobré to nepodceňovat a zaměřit se na péči o ně.
-
10. leden 2020
Dvanáct podob hýčkání: něžný start
Rok 2020 jsme se rozhodli zasvětit hýčkání. V uspěchané době se nám ho totiž občas nedostává - navzdory tomu, že produkty JUST a Nahrin k němu přímo ponoukají. V tomto seriálu se každý měsíc seznámíte s jednou z podob hýčkání.
-
07. leden 2020
SIQT: hned dvě ocenění pro produkty JUST
Švýcarský institut pro kvalitativní průzkumy (SIQT) zabývající se spokojeností spotřebitelů s produkty z různých odvětví se nedávno zaměřil i na kosmetiku. A švýcarští zákazníci hned ve dvou kategoriích ohodnotili produkty JUST mezi těmi nejlepšími.
-
26. prosinec 2019
Zelňačka se sušenými švestkami
Vydatná zelná polévka s troškou sušených švestek jistě udělá vašim hostům radost.
-
25. prosinec 2019
Zajímavý přímý prodej 4
V závěrečné části tohoto čtyřdílného miniseriálu se podíváme na efektivitu různých způsobů komunikace se zákazníky.
-
18. prosinec 2019
V jednoduchosti (úklidu) je krása (3. díl)
Do příprav na advent a svátky patří jednoznačně úklid domácnosti. Ten má pro mnohé pověst strašáka, a přitom se není čeho bát.
-
14. prosinec 2019
Čtení otevírá dveře do světa
Knížka – to je vůbec trpělivý kamarád. Počká, až si na ni uděláme čas. Všechno nám vysvětlí. Vezme nás na místa, která jsme nikdy neviděli nebo která dokonce ani neexistují.
-
11. prosinec 2019
V jednoduchosti (úklidu) je krása (2. díl)
Do příprav na advent a svátky patří jednoznačně úklid domácnosti. Ten má pro mnohé pověst strašáka, a přitom se není čeho bát.
-
07. prosinec 2019
Hrátky s dekoračními páskami
Znáte washi pásky? Pokud ne, nic si z toho nedělejte. Nás v JUSTu s těmito dekoračními páskami seznámila také až jedna kolegyně. A jsou senzační.
-
04. prosinec 2019
V jednoduchosti (úklidu) je krása (1. díl)
Do příprav na advent a svátky patří jednoznačně úklid domácnosti. Ten má pro mnohé pověst strašáka, a přitom se není čeho bát.
-
29. listopad 2019
Foto měsíce v Justíku
Máte zajímavou fotografii z každodenního života s produkty JUST a Nahrin? Podělte se o ni...
-
22. listopad 2019
Švýcarské Vánoce: raclette
Raclette je typický švýcarský polotvrdý slaný sýr vyráběný z kravského mléka. Dal jméno i tomuto tradičnímu pokrmu.
-
20. listopad 2019
Zajímavý přímý prodej 3
Podívejme se přímému prodeji na zoubek - třetí díl miniseriálu.
-
18. listopad 2019
Party: od té mini po větší
Celá řada poradců zpočátku tvrdí, že party rozhodně není nic pro ně...
-
25. říjen 2019
Křupavé pohoštění na party
Toto drobné občerstvení pro hosty připravíte velice snadno.
-
25. říjen 2019
Recept na jedno líné odpoledne
Venku je sychravo, a tak je na čase vrátit se k osvědčeným rituálům a receptům. Některé z nich jsou velmi jednoduché. Jako třeba tento.
-
24. říjen 2019
Úspora za výrobu interního časopisu Justík
Vloni v létě naši poradci dostali možnost přestat odebírat interní časopis Justík v tištěné podobě a přispět tak k úspoře prostředků na výrobu a rozesílku.
-
22. říjen 2019
Z hostitelky poradkyní
Produkty JUST a Nahrin pronikaly do života poradkyně Ivany S. pozvolna. Příběh je to pro JUST CS typický a pro ty, kteří přemýšlejí nad rolí hostitelky nebo poradkyně jistě inspirativní.
-
20. říjen 2019
Svět papírových kapesníčků
Připravili jsme pro vás fejeton o rýmě.
-
15. říjen 2019
Zajímavý přímý prodej 2
Cesta produktů od českého zastoupení JUSTu k zákazníkovi je v tomto případě velmi krátká.
-
11. říjen 2019
Rozhovor s Bárou, autorkou vánočních obrázků
Sedmnáctiletá umělkyně trpící od útlého dětství neuropatií vytvořila vlastní výtvarný styl zvaný pusopis a namalovala pro nás obrázky na adventní doplňkový sortiment.
-
07. říjen 2019
Vůně pro tělo i duši
Právě čich je ten ze smyslů, který nás dovede doslova přenést v čase, protože velmi jednoduše a rychle vytváří asociace.
-
01. říjen 2019
50letá záruka
Tak tomu se říká péče o zákazníka!
-
01. říjen 2019
Moje zkušenost s Lamelloderm SOS-sérem
Naše zákaznice Kateřina D. se s námi podělila o svoji zkušenost s Lamelloderm SOS-sérem, které jsme letos uvedli na náš trh.
-
24. září 2019
Karbanátky z červené řepy
Tento recept udělá radost zejména vegetariánům a těm, kdo mají červenou řepu rádi.
-
16. září 2019
Zajímavý přímý prodej
Víte, co mají společného první prodávané typy vysavačů s produkty od JUSTu na našem trhu?
-
05. září 2019
Aby vzpomínky na léto nevybledly
Co můžeme udělat pro to, aby vzpomínky na sluníčko a léto nevybledly?
-
05. září 2019
Maminky, na slovíčko...
Závěrečný díl seriálu v podobě rozhovoru poradkyň je zaměřen na rodinné rituály.
-
23. srpen 2019
Polévka z pečených paprik
Ještě než se podzim vplíží do našich kuchyněk, vyplatí se vyzkoušet tuto báječnou polévku.
-
22. srpen 2019
Salát z rajčat a cizrny
Vyzkoušejte recept na chutný salát, který doplní grilovaná masa a sýry nebo poslouží jako vydatný hlavní chod díky cizrně.
-
02. srpen 2019
Grilování: 15 tipů od Nahrinu
Volný čas, pěkné počasí, skupinka přátel nebo rodinných příslušníků – k dokonalosti chybí už pak jen ten gril...
-
01. srpen 2019
Když ká, tak dvě
Co mají společného Klára Kolouchová a druhá nejvyšší hora světa K2?
-
31. červenec 2019
2. srpen: Den suchého zipu
Jako děti jsme na sebe bodláky se smíchem házeli a bavili jsme se úprkem těch, kteří se nám dostali do hledáčku. Rodičům takových dětí už to k smíchu nebylo.
-
25. červenec 2019
Grilovaný losos s citronovým máslem
Losos je příjemným zpestřením na grilu, skvěle chutná a je zdravý. Vyzkoušejte náš recept.
-
19. červenec 2019
Na party se vždy těšíme
Party prodej je forma přímého prodeje, ale hlavně příjemné posezení s přáteli, příbuznými či známými, kteří mají v domácím (či jiném pohodovém) prostředí možnost seznámit se s našimi produkty.
-
12. červenec 2019
Letní péče o imunitu
Připadá vám zvláštní, že o imunitě píšeme i v létě? Tipy v tomto článku se vyplatí znát.
-
05. červenec 2019
Jedlé květy skvěle oživí vaše pokrmy
Květy růže, levandule, měsíčku, lichořeřišnice nebo macešky rozzáří nejen vaši zahrádku a balkon, ale dodají šmrnc také vašim kulinářským výtvorům.
-
01. červenec 2019
Nejčastější chyby při pobytu na slunci
Kdy je potřeba se před slunečními paprsky chránit? A jaké jsou nejčastější nešvary? Připravili jsme pro vás článek, díky němuž si potřebné znalosti osvěžíte.
-
27. červen 2019
Salát s tempehem a dýňovými semínky
Tempeh je zajímavý způsob, jak konzumovat sóju. Nahradit jím lze jak maso, tak sýr. A to je případ našeho salátu.
-
25. červen 2019
Hamburger pro labužníky
K létu neodmyslitelně patří grilování. Vyzkoušejte náš recept na hamburger s jednou ze skvělých kořenících směsí od Nahrinu.
-
21. červen 2019
Co je to dermokosmetika?
Čím se liší dermokosmetika od běžné kosmetiky a jaké produkty ji zastupují v naší nabídce?
-
13. červen 2019
Každá kapka se počítá
Dárcovství krve je záslužná dobrovolná činnost, díky níž je moderní zdravotnictví schopno reagovat na potřeby pacientů.
-
11. červen 2019
Party aneb Tvořte vlastní příběh
Co jsou to přechodové věty a jak může vypadat úplně první party? O své vzpomínky a zkušenosti se s námi podělila Helena Straková, která s JUSTem spolupracuje od roku 2011.
-
10. červen 2019
Ovocná bowle
Sangrie, punče a bowle jsou vždy výborná volba pro letní oslavy a party.
-
07. červen 2019
Nejste ve svojí kůži?
Svědí, zčervená, loupe se, pne. Řeč je o pokožce, která se snaží dát najevo, že není v pořádku. Proč se vyplatí její přání vyslyšet?
-
03. červen 2019
Opálit, ale nespálit
Otočte se tváří ke slunci a stíny budou padat za vás. K oblíbenému rčení by se v posledních letech slušelo dodat: ale před tím se namažte.
-
29. květen 2019
Maminky, na slovíčko...
Další pokračování rozhovoru poradkyň Markéty Lízálkové a Jany Dvorské na téma rodinného zdraví opět přináší mnoho zajímavého.
-
27. květen 2019
Provoňte si domov vlastním difuzérem
Vyrobte si doma svůj vlastní aromadifuzér, ve kterém budete moci měnit vůně podle nálady.
-
24. květen 2019
Salát s kozím sýrem, ořechy a brusinkami
Máte chuť na skvělý salát? Vyzkoušejte náš nový recept...
-
25. duben 2019
Rebarborový závin
Říká se, že rebarbora umí být rychlejší než jaro. Protože přišel čas její sklizně, přinášíme vám zajímavý recept na závin.
-
25. duben 2019
Maminky, na slovíčko...
Pokračování rozhovoru poradkyň Markéty Lízálkové a Jany Dvorské na téma rodinného zdraví přináší mnoho inspirace. Jak třeba souvisí hudba se složením produktů?
-
18. duben 2019
Kulička, co změnila svět
Titulek je samozřejmě třeba brát s nadsázkou. Ale představte si, jak by asi tak vypadala pouhá cesta z práce v MHD nebo taková fronta na poště, kdyby nikdo nepoužíval deodorant ani antiperspirant.
-
10. duben 2019
O party vážně i nevážně
Přinášíme vám rozhovor s poradkyní Michaelou Raszkovou.
-
04. duben 2019
Slunce pro všechny
Začátky opalování po dlouhé zimě lze připodobnit mžourání po rozsvícení prudkého světla. Chce to čas.
-
25. březen 2019
Salát s polníčkem a jarní cibulkou
Přivítejte jaro v kuchyni s naším receptem na lehký salát se zálivkou.
-
25. březen 2019
Maminky, na slovíčko...
Přinášíme vám úvodní díl seriálu zaměřeného na rodiny s dětmi, které patří mezi časté zákazníky.
-
18. březen 2019
Štěstí přeje připraveným
Přečtěte si inspirativní vzpomínky na školení pro odborné poradce, o které se s námi podělila jedna z účastnic.
-
13. březen 2019
Video recept na polévku ze sladkých brambor
Už jste viděli náš nový video recept na polévku, o který se s námi podělili švýcarští kolegové z Nahrinu?
-
04. březen 2019
Zajímavé. Čím jste to ochutila?
Přivoníte si ke kořence nebo jídlu a zaváháte. Pepř. Ale co to… citron? Hlavně pepř. Až potom citron? Právě jste dostali příležitost přivonět si k Citronovému pepři.
-
26. únor 2019
Tak to prostě chodí
Jakkoliv jsou naše nohy důležité, dokud fungují, často na ně zapomínáme. A přitom péče o nohy je tak příjemná.
-
25. únor 2019
Zapečený pórek s hermelínem
Je libo bezmasý pokrm, přesto sytý a zajímavý? Vyzkoušejte náš recept na zapečený pórek s hermelínem.
-
22. únor 2019
5 potravin, které vás nabijí energií
Zkuste přidat do jídelníčku potraviny z našeho článku a nabijte se prospěšnými látkami.
-
18. únor 2019
Péče o obličej v zimě
Jak pečovat v zimě o pleť na obličeji, abychom ji co nejvíc chránili?
-
10. únor 2019
Jarní prázdniny
Jak strávit společně týden, když se doma potkáváme jen večer
-
05. únor 2019
Lilková polévka s parmezánem
Výborná kombinace lilků, parmezánu a rajčat, která vás zaručeně zahřeje.
-
28. leden 2019
Aktuální trendy ve stravování
Stravovací návyky se neustále mění a podléhají různým trendům. Přinášíme vám ty, s nimiž se pravděpodobně setkáte během letošního roku.
-
25. leden 2019
Zabijačkový guláš
Zabijačka postupem času získala charakter spíše folklórního rázu, přesto má stále své místo v české kuchyni. Vyzkoušejte náš recept na guláš.
-
15. leden 2019
Péče o ruce a nehty v zimě
Jak na to, aby naše ruce byly ve skvělé kondici i v zimě?
-
15. leden 2019
Lilkové lasagne
Vyzkoušejte odlehčenou variantu tradičního italského pokrmu.
-
10. leden 2019
Udržte si rovnováhu
Využijte začátek roku jako symbolický start nové životní etapy a rozlučte se s únavou, pobolíváním kloubů a neposedným trávením. Uvidíte, že to stojí za to.
-
08. leden 2019
Kdopak by se zimy bál
Novoroční předsevzetí prověří naši vůli. Začátek roku však doslova vybízí k novým plánům a připomenutí dávno zapomenutých přání.
-
08. leden 2019
Smoothie banán s jahodami
Rychlá svačina nebo zasloužená odměna po tréninku - i tak lze smoothie vnímat. Zasytí totiž a navíc skvěle chutná.
-
07. leden 2019
5 stravovacích tipů pro lepší imunitu
Skladba jídelníčku patří mezi to nejdůležitější, čím můžeme náš imunitní systém ovlivnit. Věděl to už Hippokratés.
-
03. leden 2019
Jak nastartovat imunitu
Ačkoliv se může dobré zdraví jevit jako aktuální stav, ve skutečnosti se jedná o proces. Jak můžeme naši imunitu podpořit?
-
31. prosinec 2018
Proč si nedávat novoroční předsevzetí
Každý z nás to určitě zkusil aspoň jednou, někteří to možná zkouší každoročně. S příchodem nového kalendářního roku hodláme začít...
-
26. prosinec 2018
Kdo maže, ten jede
I v zimě je ale možné si dát pořádně do těla a následné lenošení na gauči si o to víc užít.
-
20. prosinec 2018
Horké jablko a borůvky
Možná v mrazáku najdete vzpomínky na léto, nebo se spolehnete na nabídku v obchodech. Borůvky však dodají nápoji známému jako „horké jablko“ na zajímavosti.
-
12. prosinec 2018
Předvánoční úklid v klidu a pohodě
Advent by měl být časem rozjímání a pohody, ale přiznejme si, že pro většinu z nás to je naopak jedno z nejhektičtějších období roku.
-
06. prosinec 2018
Sauna a domácí hydroterapie krásně prohřejí chladné dny
Teplá koupel nebo návštěva sauny jsou ideální způsob, jak si zpříjemnit pošmourný a chladný den.
-
30. listopad 2018
Užijte si vlastnoruční výrobu vánočních dekorací
Výroba vánočních dekorací je skvělá příležitost, jak strávit společné odpoledne s rodinou nebo přáteli. Uvařte čaj, připravte drobné pohoštění a pusťte se společně do díla!
-
23. listopad 2018
Krémová lososová polévka
Hledáte-li inspiraci na zajímavou rybí polévku na sváteční menu, pak by vás mohl zajímat recept na krémovou lososovou polévku.
-
21. listopad 2018
Kaštanový podzim
Také máte letos kapsy plné kaštanů? Určitě ano, pokud máte děti, ale i my dospělí někdy při procházce neodoláme a takový pěkný lesklý oblý kaštan prostě ze země sebereme. Jen tak, pro radost.
-
15. listopad 2018
Když cesta je cíl
Sklonek roku lze vnímat různě. Můžeme se nechat strhnout vírem předvánočního shonu. Nebo se jednoduše rozhodnout dát věcem volný průběh.
-
13. listopad 2018
Léčená týden, neléčená sedm dní
Sychravé listopadové počasí prohání draky na obloze a bacily všude tam, kde se vyskytne nějaký dobrák s kapkou u nosu. Jak tímhle obdobím projít beze ztráty kytičky?
-
09. listopad 2018
Dva knoflíčky do koupacího pláště
Slézové máslo a Slézová sprchová pěna JUST - sehraný pár produktů, které vaši pokožku ponechají vláčnou a opečovávanou.
-
08. listopad 2018
Voňavá party se do podzimních dní hodí skvěle
Počasí žene lidi zpět do pohodlí domovů, což je situace jako dělaná pro Party, kde si můžete nejen přivonět k éterickým olejům JUST.
-
06. listopad 2018
Husa nebo kačena nejen na sv. Martina
Netušíme, jestli svatý Martin letos přijede na bílém koni. Ale o osvědčený recept na pečenou husu se s vámi rozhodně podělit můžeme.
-
31. říjen 2018
Svátek Všech svatých a Dušičky nejsou to samé
Halloween, svátek Všech svatých a Dušičky – také jste měli pocit, že se jedná o jeden a ten samý den spojený v různých částech světa s různými zvyky?
-
25. říjen 2018
Bramborový salát od Nahrinu
Co domácnost, to recept. Bramborový salát neodmyslitelně patří k blížícím se svátkům. Jaký je ten od Nahrinu?
-
24. říjen 2018
Tipy, jak prospět svým nohám
Sedavé zaměstnání a menší pohybová aktivita nejsou pro naše tělo to nejlepší. Pročtěte si naše zajímavé tipy, jak prospět nejen nohám.
-
19. říjen 2018
Taneční jako český fenomén?
Tanec lidstvo provází už od pravěku. Na rozdíl od současnosti, kdy tanec vnímáme spíše jako společenskou zábavu, byl v dobách úsvitu lidstva spojen převážně s obživou a přežitím.
-
17. říjen 2018
Kosmetické suroviny na pranýři
Lidé se bojí toho, co neznají. Pojďme se tedy seznámit s některými mediálně často pranýřovanými kosmetickými surovinami. Není se čeho bát.
-
16. říjen 2018
O spánku a lidech
Německý filozof Immanuel Kant kdysi řekl, že proti trampotám života dal Bůh člověku tři věci – naději, spánek a smích. Zatímco s nadějí i smíchem nám často pomohou rodina a přátelé, spánek je ryze individuální oblast.
-
26. září 2018
Slávka zelenoústá je novozélandský poklad
Slávka zelenoústá (Perna canaliculus) pochází z mořských vod v oblasti Jižního ostrova na Novém Zélandu. Svým jedinečným složením prokazuje službu nejenom nám lidem, ale i zvířatům. Jednoduše řečeno může pomoci všem tvorům, pro které jsou důležité zdravé klouby, vazivo a fit pohybový aparát.
-
23. září 2018
Hebké pohlazení
Dovolte extraktům z třezalky a heřmánku pečovat každý den o vaše ruce.
-
21. září 2018
Užijte si letošní babí léto na maximum
Ještě krásně slunné dny a už příjemně chladné noci. Tak by se dal charakterizovat kouzelný čas, kdy jedno období končí a druhé začíná... Zpříjemněte si ho, jak to jen jde.
-
19. září 2018
Mrkvovo-batátová polévka s pomerančem
Podzimní polévka se špetkou exotiky v podobě šťávy z pomeranče zahřeje a jistě udělá radost po dlouhé procházce nebo pracovním dni.
-
03. září 2018
Naše produkty v rukou drsných mužů
V rámci pravidelného partnerství s týmy Bonver Dakar Project jsme letos podpořili dvě posádky, které se v létě zúčastnily španělské rallye Baja Aragon. A obě byly úspěšné!
-
31. srpen 2018
Sedm tipů, jak si zpříjemnit konec prázdnin
Znáte ten pocit, kdy si ještě užíváte sluníčka a volna, ale někde vzadu v hlavě už hlodá vědomí, že prázdniny končí? V našem článku naleznete dobré důvody, proč se těšit na nový začátek.
-
29. srpen 2018
Jak spolu souvisí náročná rallye a naše produkty?
Jsme pravidelným partnerem profesionálního závodního týmu Bonver Dakar Project specializujícího se na dálkové rallye v kategorii kamionů.
-
24. srpen 2018
Bezlepkový jablečný koláč
Jablka jako oblíbený tuzemský druh ovoce můžete použít přímo v těstě. Tento koláč může být perfektní svačinka do práce i do školy.
-
23. srpen 2018
Sušením zvýrazníte chuť oblíbeného jídla
Využijte sezonních darů přírody a uchovejte je na zimní časy. Poradíme vám, jak na to a proč některé potraviny zbavené vody chutnají lépe než čerstvé.
-
16. srpen 2018
Chladivá máta peprná
Vnímání tepla a chladu je do jisté míry subjektivní. Letošní léto je však velmi horké a většina z nás tak stále hledá způsob, jak se ochladit.
-
14. srpen 2018
Které dobroty je dobré v létě zmrazit
Podzim nemusí znamenat rozloučení s typicky letním ovocem, zeleninou a voňavými bylinkami. Když je zmrazíte, uchováte si vzpomínku na prázdninové období jako živou.
-
10. srpen 2018
Dobroty na gril, které letos musíte vyzkoušet
Až objevíte, co všechno se dá připravit na grilu, možná budete překvapeni, že grilování může být zdravé a užijí si ho i ti, kdo si na maso příliš nepotrpí.
-
03. srpen 2018
Proteinové frappé bez kofeinu
Skvěle si pochutnáte nebo uděláte radost vašim hostům. Drink je bez kofeinu, ale chuťově vám může kávu nahradit.
-
30. červenec 2018
Nevzdáváme se
V červnu jste si přečetli náš článek o pojmenování cílů. Pokud je vám jasné, čeho chcete dosáhnout, jste na nejlepší cestě k tomu uspět. Rozhodně se však hodí znát překážky, na které můžete v průběhu svého snažení narazit.
-
24. červenec 2018
Salát s grilovaným sýrem halloumi
Znáte řecký sýr halloumi? Je skvělý na grilování, protože se neroztéká. Skvěle se hodí k salátům a při setkání s přáteli u grilu udělá radost zejména těm, kteří nevyhledávají maso.
-
20. červenec 2018
Tipy na netradiční marmelády
Marmelády jsou úžasné. Voní létem a osvěží i ve dnech, kdy je po úrodě sezonního ovoce. Poradíme vám, které netradiční chutě právě teď uchovat a jak to jednoduše zvládnout.
-
13. červenec 2018
Červenec je ideální pro sběr levandule a měsíčku
Začátek prázdnin, volné dny a spousta sluníčka... V tomto měsíci jsou rostliny v rozkvětu, tak se pojďme podívat, které bylinky by vás v prvním prázdninovém měsíci mohly zaujmout nejen svými květy, ale také svými schopnostmi.
-
04. červenec 2018
Prázdniny, na které nezapomenete
Ať jsou ty letošní podle vašich snů (s nějakým tím příjemným překvapením navíc). Nenechte si ujít zážitky, bez kterých se prázdniny neobejdou.
-
28. červen 2018
Jaké jsou vaše cíle?
Dlouhé letní dny zalité sluncem dávají prostor k aktivitě. Léto je proto skvělé období k realizaci odkládaných plánů nebo k novým začátkům. Slunná část roku je vlídná a stačí jen začít.
-
25. červen 2018
Jak se opalovat?
Říká se, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Za posledních čtyřicet let vzrostl počet nádorových onemocnění kůže asi sedmkrát. Toto pořekadlo v dnešní době částečně pozbývá smyslu. Ing. Iveta Hrádková, Ph.D., nás v tomto článku seznámí s tím, jak může sluneční záření škodit, jak se účinně bránit a jak sluneční kosmetiku správně používat.
-
25. červen 2018
Grilovaný pstruh se zeleninou
Grilovací sezona přímo vybízí k zařazení ryb do našich jídelníčků. Vyzkoušejte náš recept.
-
18. červen 2018
Přivítejte léto!
Letní slunovrat připadá na čtvrtek 21. června, osm minut po poledni. Okem astronoma Slunce na své pouti protne obratník Raka a vstoupí do tohoto znamení. Poznejte tradiční zvyky, které se vážou k tomuto období, a zjistěte, jak ho můžete slavit i dnes.
-
08. červen 2018
Proč máme tak rádi svíčky?
Dnes jsou zabydlené v téměř každé domácnosti. Často potěší jako dárek. Jejich světlo dokáže zútulnit a navodit příjemnou atmosféru od romantiky po mystiku. Řeč je o svíčkách, které lidstvo provázejí už tisíce let. Proč nás tak přitahují?
-
01. červen 2018
Dopřejte tělu svěžest a vláhu s těmito dobrotami
Zvláště v teplých měsících je důležité dbát na dostatečnou hydrataci organismu. Pitný režim je ale klíčový i pro všechny ty, kdo se snaží žít zdravě a případně chtějí upravit svou kondici. Pokud nejste ten typ, který má stále po ruce láhev s vodou, zařaďte do jídelníčku potraviny, které jí obsahují více než 90 %. Dodáte tak tělu energii a svěžesti a zároveň dostatek tekutin.
-
25. květen 2018
4 nenáročné a zábavné způsoby pohybu
To, jak velký má pohyb vliv na zdraví a kondici určitě víte. Ne každý je ale fanouškem posiloven, fitcenter a dalších zařízení, kde se lidé obvykle hromadně věnují různým typům cvičení. Někoho mohou ve sportu blokovat fyzické indispozice, jiní mají jen nedostatek času. Určitě vás potěší několik příjemných tipů, které podpoří kondici bez většího úsilí a zároveň vám nebudou krást přespříliš drahocenného volného času.
-
23. květen 2018
Těstoviny s balsamikovou omáčkou
Máte rádi italskou kuchyni? Přinášíme recept na jednoduchý hlavní chod.
-
18. květen 2018
Zkušenosti poradkyně s VJ 24h krémem
Pokud je vám mezi 30 a 40 lety, postará se vám VJ 24h krém o jakési krémové oblečení – poskytne vaší pleti ochranu a podporu. Je třeba myslet na to, že i v tomto věku je žádoucí pleti v jejích potřebách pomáhat.
-
03. květen 2018
Studená voda vás probere
Řadě lidí sice koupání ve studené vodě vadí, přesto by tato forma životadárné tekutiny měla dostat šanci. Léty prověřené účinky studené vody se opírají o historické poznatky a jasná fakta. Mají proto svoje místo i v životě moderního člověka.
-
26. duben 2018
Teplá voda pomáhá k relaxaci a prokrvení
V antice se běžně využívala vodoléčba teplou i studenou vodou. Z dnešního pohledu se taková metoda zdá být nedostatečně efektivní. Pojďme znovu objevit její účinky!
-
28. březen 2018
Opuncie je pichlavý zázrak
Opuncie, jinak též nopál, je tradiční součástí mexické mytologie. O její účinky se ale zajímají i současní vědci. Pichlavý kaktus rostoucí na vyprahlé půdě toho nabízí překvapivě hodně.
-
19. březen 2018
Potraviny pro zdravou a krásnou pleť
Pokud si chceme udržet hezkou a zdravě vypadající pleť, musíme o ni samozřejmě řádně pečovat. Musíme dbát na důkladné odlíčení a čištění, pleť pravidelně ošetřovat vhodnými krémy, případně používat sérum. Pro vzhled pleti je ale důležité také to, co jíme. Které potraviny se tedy vyplatí do jídelníčku zařadit?
-
25. únor 2018
Chřestová polévka
Recept na chutnou Chřestovou polévku, která zahřeje.
-
09. únor 2018
Kde si zvířátka ustelou v zimě
Když přicházejí mrazy a den se zkracuje, kdekdo si pomyslí, že by si také rád dopřál, podobně jako zvířena, zimní spánek. Je to vlastně nespravedlivé, že my lidé nemůžeme toto období prospat v nějakém teplém pelíšku. Z přírody většina zvířat jako by v zimě zmizela. Kam se vlastně poděla?
-
25. leden 2018
Jak na pozitivní životní změnu
Nový rok často svádí k nejrůznějším závazkům. Rádi bychom ho začali s čistým stolem a máme elán věci měnit. Nejpozději koncem ledna se ale všechno hroutí a my zjišťujeme, že jedeme ve starých kolejích. Co s tím?
-
24. leden 2018
Zelené bulguroto
Recept na zdravý oběd či lehkou večeři pro všechny příznivce dobrého jídla.
-
19. leden 2018
Namísto počítače nabídněte dětem hru
Krátké zimní dny a dlouhé večery způsobují, že žhavíme televizi častěji než jindy. Když se rodiče a děti sejdou večer doma, není pro rodinnou pohodu nejzdravější, když se vzápětí rodina rozpadne na jedince přilepené k displejům mobilů s nějakou hrou. Zkuste pro změnu oprášit některé staré společenské hry. Uvidíte, že si je všichni užijete mnohem více.
-
16. leden 2018
Horké doušky pro zahřátí
Zahřát se v zimě nemusíte jen teplým oblečením nebo peřinou, zkuste některý z našich receptů na zimní nápoje pro zahřátí. Alternativ čaje s citronem najdete celou řadu. Nabízíme vám pro inspiraci tyhle tři.
-
12. leden 2018
Švýcarské recepty na zahřátí
Koncept „hygge“ zavedli sice seveřané, ale platí pro všechny. Je to recept, jak být šťastný a dělat si radost nenáročnými věcmi. V zimě je například důležité se zahřát – fyzicky i psychicky. K tomu stačí pár minut v kuchyni a tyhle dva recepty z rodné země Just a Nahrin.
-
09. leden 2018
Připomeňte si v zimě jaro se zelenou řeřichou
Když je za okny mráz a nevlídno, můžete si alespoň před nimi, na parapetu udělat malé zelené jaro s výhonky řeřichy. Ta vám navíc pomůže projít zimními měsíci ve zdraví.
-
04. leden 2018
My, tři králové, jdeme k vám
Tři krále Kašpara, Melichara a Baltazara známe asi všichni. Mudrci z východu přinesli malému Ježíškovi královské dary k jeho narození. Celá tříkrálová tradice má původ v biblickém příběhu a v rámci vánočních oslav si ji připomínáme dodnes.
-
02. leden 2018
Jak nejlépe dodržovat novoroční předsevzetí
Pravděpodobně nejznámějším novoročním zvykem je sepisování si novoročních předsevzetí. S příchodem nového roku chceme dělat některé věci jinak a lépe a zbavit se svých zlozvyků či drobných neřestí. Většině lidí se však nepodaří všechna předsevzetí splnit. Pojďte s námi zjistit, jak svých cílů dosáhnout.
-
27. prosinec 2017
Silvestrovské a novoroční tradice
Příchod nového roku patří k jedněm z mála událostí, které u nás oslavuje snad každý. Provází ho mnoho zvyků a několik tradic. Pojďme si je připomenout ještě dřív, než se nám letošní rok přehoupne do toho dalšího.
-
19. prosinec 2017
Švýcarské vánoční pochoutky
Každý si vánoční tabuli tvoříme po svém. Ať už kapr, nebo řízky, na Štědrý večer máme rok co rok na talířích to, co je pro nás tradicí. A co si to letos trochu ozvláštnit a půjčit si recept z nějaké cizí země? Víte třeba, na čem si pochutnávají ve Švýcarsku, které je rodištěm JUST a Nahrin?
-
15. prosinec 2017
Kde se vzal vánoční stromeček?
Možná už vám stojí ve sklepě nebo jste zatím ozdobili nějaký na zahradě. Nejspíš se k jeho koupi teprve chystáte. Napadlo vás někdy, kde se tradice zdobení vánočního stromku vzala? A do jaké míry vnímáme trendy a módní výstřelky v této oblasti?
-
13. prosinec 2017
Lucie noci upije
Se svátkem svaté Lucie se pojí nejen tato známá pranostika, ale i několik zvyků, které naši předkové dodržovali. Víte, odkud svatá Lucie pocházela, proč ji oslavujeme a čeho je patronkou?
-
08. prosinec 2017
Předvánoční úklid jinak aneb slyšeli jste o minimalismu?
Většina z nás uklízí nerada. Obzvlášť se nám nechce do těch velkých předvánočních úklidů. Vánoce jsou prý svátky klidu a míru, ale abychom si tu správnou pohodu užili, rádi bychom měli doma pořádek. Mohlo by nám s tím pomoci dodržování zásad minimalismu. Víte, o co se jedná?
-
05. prosinec 2017
Mikuláš
Máme tu 5. prosince, dnes večer chodí Mikuláš. Víte ale něco o této tradici, o svatém Mikulášovi nebo třeba o tom, jak se tento svátek slavil dříve a jak se slaví v jiných zemích?
-
01. prosinec 2017
První adventní neděle
Čtyři týdny před Vánocemi nazýváme advent. Připravujeme se na Štědrý den a chystáme vše potřebné, od výzdoby přes cukroví až po nakupování dárků. O adventních nedělích zapalujeme svíčky na adventním věnci. Ta první nás nyní čeká, pojďme si tedy připomenout zvyky, které se k tomuto období vážou.
-
28. listopad 2017
Co do krmítek pro ptáčky?
Chystáte se v zimě přikrmovat ptáčky? Ať už máte na zahradě nebo na balkoně vlastní krmítko, či chodíte zásobit nějaké lesní, měli byste vědět, co ptáci mají rádi a co ne. Nejde o to, že by snad zvířátka byla tak vybíravá, ale některým krmením jim můžete i uškodit.
-
23. listopad 2017
Pěstujte bylinky i v zimě
Chybí vám na podzim a v zimě čerstvé bylinky a radost z pěstování rostlin na zahrádce? Některé druhy bylinek jsou nenáročné a můžete je mít doma za oknem. Dopřejete si tak stálý přísun vitaminů a zeleně po celý rok.
-
21. listopad 2017
Proč dodržovat rodinné i své malé osobní rituály?
Celý náš život se točí okolo různých rituálů. Ať už jde o slavení Vánoc či Velikonoc, nebo o čištění zubů dvakrát denně, máme potřebu dělat určité věci pravidelně. Proč to tak je a jak nám dodržování i těch menších rituálů pomáhá v našem rodinném životě i s psychikou?
-
16. listopad 2017
Přástky a dračky
Lidové zvyky v souvislosti s našimi velkými svátky máme všichni ještě jakžtakž v povědomí. Ale na ty vesnické, které byly spojené hlavně s obstaráváním hospodářství, jsme už trochu pozapomněli. Naše babičky a prababičky na vsi trávily podzimní i zimní večery na dračkách nebo přástkách. Víte, co se při takových příležitostech dělo?
-
15. listopad 2017
Tipy na zahřátí
Dny se krátí, začíná se ochlazovat a venku často fouká a prší. Podzim je nevyhnutelně tady a s ním dlouhé chladné večery a sychravé počasí. Pokud často přemýšlíte nad tím, jak se ubránit zimě, a nemáte zrovna doma saunu nebo se nemůžete sbalit a odjet do teplých krajů, určitě se vám budou hodit tyto tipy, které vás zaručeně zahřejí.
-
10. listopad 2017
Svatý Martin a s ním spojené legendy a tradice
Svátek svatého Martina se slaví 11. listopadu, kdy podle pranostiky má Martin přijet na bílém koni a přivézt první sníh. Od toho také vznikla další přísloví a pořekadla...
-
07. listopad 2017
Tipy na adventní věnce
Adventní věnec je krásná dekorace, která navíc slouží k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů, jež zbývají do Vánoc. Můžeme ho koupit v květinářství nebo na trzích, ale čím dál častěji si jej vyrábíme sami. Jak na to?
-
02. listopad 2017
Dušičky
Prvního listopadu slavíme svátek všech svatých a o den později uctíváme památku zesnulých. Zatímco my chodíme v tichosti a pokoře zapalovat svíčky na hřbitov, temperamentnější národy pořádají oslavy veselejšího rázu.
-
31. říjen 2017
Jak překonat podzimní chmury
Podzimní dny nám často dokážou pěkně zkazit náladu. Prší, je chladno, ubývá světla. To způsobuje, že se nám do ničeho nechce, jsme unavení a nevrlí. A přitom jde takové pocity hravě překonat třeba správnou životosprávou.
-
27. říjen 2017
Jak se zvířata připravují na zimu
Před příchodem zimy se příroda musí pořádně připravit. Zvířata, která běžně potkáváme u nás v přírodě, se na zimu připravují rozdílně. Už děti ve školce vědí, že například někteří ptáci odlétají do teplých krajin a někteří savci se ukládají k zimnímu spánku.
-
24. říjen 2017
Podzimní posvícení
Posvícení bylo pro naše předky jednou z nejpříjemnějších částí roku. Několik dní se hodovalo a oslavoval se konec těžké dřiny na polích. Stoly se prohýbaly pod tíhou koláčů, pečených hus a kachen. Sešli se sousedé a široké příbuzenstvo. Některé posvícenské zvyky se dodnes částečně dochovaly na vesnicích.
-
20. říjen 2017
Klasické podzimní recepty
Podzimní zeleniny máme teď všichni plné lednice, spíže a sklepy. Sklízíme ji ze zahrad, dostáváme od příbuzných nebo nakupujeme ve slevách v obchodech. Připravili jsme pro vás několik klasických receptů jídel, na kterých si pochutnáte a jež k podzimu zkrátka patří.
-
17. říjen 2017
Jak si najít víc času na sebe, i když jste stále v jednom kole?
Celé dny se staráte o rodinu, chodíte do práce, nevíte, kde vám hlava stojí. Jste v jednom kole a nezbývá vám už žádný čas na sebe. Kdy jste si naposledy nalakovala nehty, načesala vlasy nebo četla dobrou knihu? Svůj čas si zasloužíte.
-
13. říjen 2017
Chryzantémy – tradiční podzimní dekorace v květináči
Symbolem přicházejícího podzimu jsou kromě padajícího listí i chryzantémy. Ne nadarmo se jim také říká listopadky. Společně s vřesem krásně ozdobí vaše balkony a terasy, ale vydrží i v květináči na okně. Jejich krásné květy se budou barevně skvěle doplňovat s vydlabanou dýní.
-
10. říjen 2017
Jak naložit s vlašskými ořechy
Máte-li na zahradě ořešák, zásoba ořechů vás ani letos nemine. A co teprve, když vám další donesou v dobré víře příbuzní. Ale nestrachujte se! Můžete je usušit, zamrazit, a dokonce i zavařit.
-
06. říjen 2017
Vřes – tradiční podzimní dekorace
S nastávajícím podzimem se nabídka rostlin, které nám můžou zdobit byt či dům, značně zužuje. Ze stálezelených rostlin je v tomto ročním období jednou z nejoblíbenějších vřes. Kvete v nejrůznějších barevných odstínech, nejčastěji vídáme fialový. Máte ho už v květináči také? A víte, jak se o něj postarat, aby neuschl?
-
03. říjen 2017
Houbové recepty a jak houby skladovat
Houbaření je česká vášeň. Většina z nás si na houbách pěkně pochutná, ale sbírají je i ti, kteří je nejedí. Lesy jsou nyní plné hub, a proto si připomeňme, jaké dobroty z nich můžeme uvařit a jak skladovat houby, jež nestačíme zpracovat.
-
29. září 2017
Sběr hub
Možná proto, že u nás obvykle rostou takříkajíc jako z vody, sbíráme houby ve velkém. Někdo jde jen na malou procházku s košíkem, jiní dělají zátahy na vyhlášená místa od brzkého rána a s jasným cílem. Češi zkrátka patří mezi nejvášnivější houbaře na světě.
-
27. září 2017
28. září aneb svatý Václav
Přestože název svátku zní Den české státnosti, mnoho z nás si ho pojí hlavně se svatým Václavem, patronem české země. Připomínáme si jeho úmrtí a zároveň oslavujeme náš stát. Pojďme si shrnout, co všechno o tomto významném dni víme.
-
20. září 2017
Máte dostatek vitaminu D?
Léto je u konce, sluneční paprsky slábnou, je tedy menší šance, že se nám díky nim v kůži vytvoří vitamin D. Většina lidí (zejména seniorů) má bohužel tohoto vitaminu velký nedostatek. A když nám ještě v jeho tvorbě přestane pomáhat slunce, měli bychom se snažit ho doplnit i jinak. Pár jednoduchých tipů jak vitamin D doplňovat naleznete v našem článku.
-
20. září 2017
Mezinárodní den míru
Dne, 21. září, je světový den míru. Jak název napovídá, slaví se po celém světě. Připomínají si ho státy i politické a vojenské organizace. Měli bychom slavit mír, vyvarovat se konfliktů, připomenout si oběti nejrůznějších sporů. Ve světě je znám pod anglickým názvem International Day of Peace.
-
19. září 2017
Babí léto u nás i ve světě
Koncem léta bývá často ještě teplé a suché počasí. Ve vzduchu už je cítit podzim, ale sluneční paprsky nás přes den ještě zahřejí. V Evropě se tento jev nazývá babí léto. V Severní Americe to vypadá podobně, ale zde tomuto období říkají indiánské léto.
-
15. září 2017
Dýňová sezona
K podzimu kromě barevného listí a věčně otevřených deštníků patří i oranžové dýně. Mohou zdobit zahrady nebo vydlabané se svíčkou uvnitř dotvářet tajemnou atmosféru sychravého večera za našimi okny. A jak teprve v tomto počasí přijde vhod lahodná dýňová polévka!
-
12. září 2017
Jak si zpříjemnit rána, i když je moc nemusíte
Ne každý je čilý jako rybička, jen co rozlepí oči. Někomu dělá problém zvesela vstát po prvním zazvonění budíku, někdo je po probuzení alespoň hodinu nepříjemný a nerudný. Vyzkoušejte pár našich tipů, jak si rána užít nebo je alespoň přežít s trochu lepší náladou, než jste mívali doteď.
-
08. září 2017
Znáte vinařskou tradici zarážení hory?
Po celá staletí už od středověku vinaři před vinobraním takzvaně zamykali vinohrad, aby hrozny mohly v klidu dozrát a nikdo je neočesal těsně před sklizní. Se zamykáním vinohradu souvisela tradice zvaná zamykání hory. Někde se ještě symbolicky dodržuje dodnes, ale naši předkové na ni dávali mnohem větší důraz, protože pro ně leckdy byla úroda vína životně důležitá.
-
05. září 2017
Švýcarská literatura
Dětem začala škola a na ty starší čekají mimo jiné hodiny literatury a jistě je v nich nemine ani ta švýcarská. Většina švýcarských autorů se sice zaměřila na dospělého čtenáře, ale mnozí si z vlastních dětských let možná vzpomenou na knížku Heidi, děvčátko z hor, která je určena malým čtenářům.
-
01. září 2017
Jak podpořit imunitu dětí?
Věnujte zvýšenou pozornost dětem před nástupem do škol a školek. Zabraňte tomu, aby vaše ratolesti onemocněly dřív, než skončí první školní týden. Posilujte jejich imunitní systém.
-
28. srpen 2017
Jak se vypořádat se smutkem z konce léta?
Prázdniny končí, teplé dny nás sice možná ještě čekají, ale podzim neodvratně klepe na dveře. V některých z nás to může vyvolávat smíšené pocity, smutek, že končí něco hezkého. Rozhodně bychom se však těmto pocitům neměli poddávat. Na světě je totiž krásně v kteroukoliv roční dobu.
-
24. srpen 2017
Sezona česání chmele
Brigády na chmelnicích si pamatuje spousta z nás a mnozí na ně dodnes vzpomínají trochu s nostalgií. Právě nastalo období sklizně chmele a i dnes se desítky brigádníků se vydávají na chmelnice pomáhat s jeho česáním. Tato stará kulturní rostlina však není známá pouze jako surovina pro výrobu piva. Jde totiž o významnou bylinu.
-
22. srpen 2017
Úsměv
Každý máme někdy den, kdy nám není příliš do zpěvu. Ale s úsměvem jde všechno líp, proto bychom se měli usmívat, i když na to zrovna nemáme náladu. Prospěje to nejen lidem, kteří s námi musí trávit čas, ale nakonec i nám samotným.
-
18. srpen 2017
Tradice dožínek
Pro naše předky byla sklizeň obilí jedním z klíčových okamžiků celého roku. Na konci žní se proto vždy pořádaly velké oslavy, a to zejména tehdy, když byla sklizeň úspěšná. Jak tato slavnost vypadala? Kdo, co a jakým způsobem oslavoval? A slaví se dožínky ještě dnes alespoň na vesnicích?
-
15. srpen 2017
Rajčatové recepty
Sezona rajčat je tady a ti, kdo mají zahrádku, je často ani nestačí zpracovávat. Naštěstí se dají využít na mnoho způsobů. Nezůstávejte jen u šopského salátu nebo rajské omáčky. Inspirujte se a vykouzlete na talíři rajčatové zázraky.
-
11. srpen 2017
Užijte si procházku v lese
Už naše maminky a babičky nás posílaly na čerstvý vzduch do přírody. Jezdili jsme na chatu, na tábory nebo jsme chodili na houby. Dnes se snažíme odtrhnout děti od počítačů a posíláme je ven se proběhnout. Přitom si ani neuvědomujeme, jak moc je tělu prospěšná procházka a další aktivity v lese.
-
08. srpen 2017
Suvenýry z dovolené
Ať cestujeme na Mácháč, nebo na Mallorcu, obvykle chceme mít hmatatelný důkaz, že jsme tam byli. Někdo si potrpí na turistické známky, jiný sbírá trička s nápisem, který připomíná místa, jež navštívil. Někteří lidé fotí, jiní si domů vozí magnety či místní pochoutky. Jaké suvenýry si vozíte z dovolených vy?
-
04. srpen 2017
Zdravější grilování: tipy na přílohy
„Házím maso na gril, ty nakrájej chleba.“ To je jedna z nejčastějších vět při přípravách na grilování. Ve skutečnosti je to ale trochu stereotypní a hlavně ne úplně zdravé.
-
01. srpen 2017
Jak sušit a skladovat bylinky?
Uprostřed léta je bylinek všude dostatek. Abychom jich ale měli dost i v zimě, musíme si začít dělat zásoby už teď. K tomu je však třeba vědět, jak je správně sušit a skladovat, aby nám tak dlouho vydržely.
-
27. červenec 2017
Jak sbírat měsíček lékařský?
Od června do podzimu kvete měsíček lékařský. Proto je právě nyní ideální doba pro sběr jeho květů. Najdeme ho nejen na zahrádkách, ale může růst i planě. Nenechte se zmást názvem, nesbírá se při měsíčku, nýbrž pěkně ve dne za slunečného počasí.
-
25. červenec 2017
25 let s vámi
Před 25 lety vzniklo československé zastoupení švýcarské firmy JUST. K odvážnému kroku nabídnout československým zákazníkům přírodní kosmetické produkty se odhodlal pan Lízálek s rodinou. Navázal tak na tradici Ulricha Jüstricha, který ve 30. letech začal vyrábět kartáče na místě otcovy staré fabriky na výrobu výšivek v malém městečku Walzenhausen. Během druhé světové války přeorientoval výrobu na přírodní esenciální oleje, krémy a koupelové soli a podařilo se mu vybudovat firmu, která má zastoupení ve 35 zemích světa.
-
25. červenec 2017
Avokádová pomazánka
Připravte si lehkou letní večeři a vyzkoušejte náš tip na výbornou domácí pomazánku.
-
25. červenec 2017
Dovolená u moře – nejznámější pověry a zajímavosti
Když se řekne moře, představíme si většinou dovolenou na pláži. Mnohem hlubší spojitost má však s námořníky a piráty. Víte, které nejčastější historky se o moři povídají a které zvyky se v souvislosti s ním tradují?
-
20. červenec 2017
Zdravější grilování: jak se správně postarat o to, co máte na grilu?
K letním radovánkám rozhodně patří i grilování. Děti si s prázdninami pojí hlavně koupaliště, nám dospělým se však mnohem častěji vybaví krásně propečený steak či klobása. Zkoušeli jste grilovat i zeleninu? Umíte si udělat domácí dresink? Čtěte naše tipy.
-
18. červenec 2017
Není houba jako houba
Začínají prázdniny a většina z nás vyráží na chatu. A k chatě samozřejmě neodmyslitelně patří také chození na houby – na hříbky, babky, bedly a spousty dalších. Pokud ale hledáte v tomto článku hříbky a bedly, jste na omylu.
-
13. červenec 2017
Jak v létě prospět pokojovým rostlinám
V teplých měsících si všichni užíváme slunce a čerstvého vzduchu, jak jen to jde. Napadlo vás někdy, že i pokojové rostliny si chtějí léto užít? Přestože se jim říká pokojové, nemusí být stále jen zavřené uvnitř. Zkuste je přes léto „vypustit“ ven.
-
11. červenec 2017
Nastává čas voňavé levandule
Pradávná přísada do koupelí, nezaměnitelná svým aroma a typickou fialovou barvou. Taková je levandule, kterou si každý pojí s francouzskou Provence. Můžete ji ale snadno pěstovat i na zahrádce či v truhlíku za oknem. Nyní je ideální čas pro její sběr.
-
04. červenec 2017
Letní pitný režim
Dospělý člověk by měl denně přijmout dva až 2,5 litru tekutin. V létě na nás ale svítí sluníčko, hodně se potíme a spoustu tekutin z těla vylučujeme, abychom se ochladili. Měli bychom tedy dbát na pravidelný přísun vody, abychom nebyli dehydratovaní a neuhnali si například úpal.
-
03. červenec 2017
Prázdninové recepty na zdravé osvěžení
K prázdninám neodmyslitelně patří zmrzliny, nanuky, limonády s ledem, ovocné koktejly a další dobroty, které nás v parných dnech osvěží. Nejlepší je mít doma v mrazáku zásoby a ideálně si takové pochoutky připravit sami, abychom věděli, co jsme do nich dali.
-
30. červen 2017
Dva měsíce prázdnin a tisíce možností, jak je mohou děti strávit
Letní prázdniny jsou úžasný čas, na který každý vzpomíná i v dospělosti. Během tohoto období mohou vaše ratolesti získat nepřeberné množství zkušeností, zážitků a prožít různá dobrodružství. Je však nutné všechno dobře naplánovat. Hlavní by měla být otázka: Co by si přálo dítě? Každé totiž není rozený dobrodruh, skaut nebo společenský tvor, jenž by zvládl velké kolektivy třeba na táborech.
-
27. červen 2017
Prázdniny na řece? Proč ne!
Ahoj! volají z plynoucí řeky sluncem a větrem ošlehaní vodáci. Bezstarostný úsměv na tváři a letní nálada, která přímo srší z jejich očí. Kolikrát si člověk říká, že by to mohl taky jednou zkusit. Mohla by to být přece zábava a zároveň skvělá sportovní aktivita. Co takhle vyzkoušet prázdniny na vodě?
-
24. červen 2017
Jaké typy na dovolenou „frčí“ v roce 2017?
Sníh nám konečně vystřídalo slunečné počasí a dětem se blíží nejoblíbenější období roku – prázdniny. Dospělí mezitím už začínají pomalu snít o tom, jak opustí svou kancelář a stráví několik krásných slunných dnů u moře. Kam ale tento rok vyrazit?
-
23. červen 2017
Letní limonády
Znáte ten pocit, když se chcete v parném létě něčím osvěžit? Kupované limonády jsou moc sladké a čistá voda vám někdy připadá moc obyčejná? Udělejte si výtečnou domácí limonádu. A ještě ke všemu zdravou.
-
20. červen 2017
Letní bylinky, které můžete pěstovat na zahradě i v květináči část 2
K létu patří mimo jiné i grilování. V horku nemíváme chuť na těžká jídla, jako je svíčková se šesti knedlíky, a proto připravujeme pokrmy ze sezonní zeleniny a snažíme se upravit maso na mnoho způsobů. K tomu nám mohou pomoci nejrůznější bylinky z naší zahrádky. A kdo nemá zahradu, může většinu z nich pěstovat i doma v květináči.
-
15. červen 2017
Udělejte si své rodinné rituály
Rituály provázejí naše životy od pradávna. Řadíme mezi ně nejrůznější tradice, ale i třeba obyčejné čištění zubů je rituál. Pro udržení dobrých rodinných vztahů bychom měli mít i nějaké soukromé zvyky. Můžeme tak strávit mnohem více času se svými nejbližšími.
-
12. červen 2017
Letní bylinky, které můžete pěstovat na zahradě i v květináči část 1
Mnoho zahrádkářů se těší na léto, protože mohou pěstovat nejrůznější ovoce a zeleninu. Zahrady září všemi barvami sladkých plodů, ale i květů nejrůznějších rostlin. Přijdou nám však vhod i takové rostlinky, které zůstávají převážně zelené. Máta, meduňka, mateřídouška, šalvěj… Poslouží i jinak než jen na čaj.
-
09. červen 2017
Jak váš byt zkrášlí kameny a oblázky?
Pamatujete, jak jsme jako děti nosily domů spoustu krásných kamínků a připadaly nám okouzlující téměř jako drahokamy? Probuďte v sobě své kreativní já, nasbírejte si zase při procházce nebo na dovolené oblázky a kamínky a ty nejkrásnější využijte jako dekoraci domu či bytu.
-
05. červen 2017
Dovolte si mít se ráda
Každý udělal v životě nějaké chyby, každý někdy není úplně spokojený sám se sebou. Nic se ale nemá přehánět, a přestože někdy zklameme sami sebe, nesmíme se za všechno tvrdě trestat, a už vůbec ne dlouhodobě. Nejsme neomylní a musíme se mít rádi takoví, jací jsme.
-
01. červen 2017
Květ lípy se hodí na čaj i med
Lípu považujeme za náš národní strom. Odedávna si ji ceníme pro léčivé schopnosti, ale i například pro kvalitu dřeva. V jejích korunách rádi sídlí ptáci a je hojně opilována včelami. Květy sbírají lidé už celá staletí, ale na co všechno se využívají?
-
31. květen 2017
Den otevírání studánek
Poslední den měsíce května řadili naši předkové mezi ty významnější v našem kalendáři. Dnes už ale mnoho lidí neví, že je to den, kdy se tradičně čistily studánky. Pojďme si tento zvyk připomenout.
-
25. květen 2017
Kouzlo nicnedělání
Život je plný povinností. Musíme se postarat o rodinu a domácnost, máme spoustu pracovních úkolů. Co takhle se občas zastavit a nic nedělat? Máte pocit, že je to zbytečná ztráta času, kterou si nemůžete dovolit? Naopak! Chvíle, kdy neděláme vůbec nic, bychom si rozhodně neměli vyčítat a naopak bychom si je měli dopřávat pravidelně.
-
22. květen 2017
5 tipů, jak si zlepšit den
Každý se někdy cítí tak trochu pod psa. Důležité je však vědět, že i maličkostmi můžete svůj den zlepšit. I drobnosti nám totiž mohou udělat radost. Duši pohladí dobré slovo, milý úsměv nebo jenom trocha odpočinku.
-
19. květen 2017
Jak využít černý bez?
Černý bez hraje roli v tradičním bylinkářství i v moderním potravinářství. Můžete ho ale zpracovat i sami doma. Z květů si můžete vyrobit šťávu a med, z plodů zase výborný likér.
-
15. květen 2017
Zásady zdravého opalování
Každý jarní sluneční paprsek nám zvedne náladu. První teplé dny svádí k odkládání svetrů a vytahování tílek ze skříní. Ale pozor – i jarní sluníčko může být zrádné. Víte, jak se před jeho silou chránit a jak se správně opalovat?
-
12. květen 2017
Barvy a jejich vlastnosti
Barvy působí na každého člověka trochu odlišně. Někomu se líbí taková, druhému zase jiná. Rozhodujeme se o barvě oblečení, ale i nábytku, vymýšlíme, v jakém odstínu vymalujeme nebo natřeme plot. Někdy záleží jenom na našem vkusu, občas však rozhoduje i význam barev a to, jaký na nás mají účinek.
-
05. květen 2017
Které bylinky sbíráme v květnu?
Teplá květnová odpoledne jsou ideální na výpravy do lesa a na louku. Kromě pozorování přírody a užívání si jarního sluníčka můžete cestou sbírat bylinky. Na některé je nejvyšší čas.
-
04. květen 2017
5 tipů pro zdravější stravování
Už od zítra budu jíst zdravě. Po víkendu se do toho pustím. Teď si ještě dám tohle, ale pak už začnu. Poznáváte se? Co udělat pro to, abychom byli se svým stravováním spokojení a zároveň jsme neměli pocit, že se omezujeme? Jak se vyhnout kalorickým potravinám a které naopak vyhledávat?
-
02. květen 2017
Den Slunce
3. května si připomínáme životodárnou sílu Slunce. Hvězda, která je nejblíže naší planetě a naplňuje náš svět životem. Co všechno vlastně o Slunci víme a jaké účinky na nás mají jeho paprsky?
-
27. duben 2017
První máj – lásky čas
Květen je od nepaměti označován za měsíc lásky. Sama příroda vytváří romantickou atmosféru a naše květnové, především prvomájové zvyky se točí okolo vyznávání citů. Neslavíme však jen polibkem pod třešní. Oslavy se pořádají ve velkém na vesnicích i ve městech.
-
25. duben 2017
Filipojakubská noc aneb pálení čarodějnic
Čas magie, kouzel a splněných přání – to je filipojakubská noc. Nebo také noc čarodějnic, Valpuržina noc či Beltine. Kde se vzalo pro jednu tradici tolik názvů? Jak a proč ji slavíme?
-
20. duben 2017
Den Země
Jaro je v plném proudu, příroda okolo nás hraje všemi barvami a víří životem. Jenže co když matičce Zemi není vždy úplně do zpěvu. Staráme se o ni dostatečně? Akce na oslavu Země se pořádají téměř po celém světě. Slavíte také?
-
13. duben 2017
Velikonoční tradice, na které jste možná už zapomněli
K Velikonocům v Česku rozhodně patří vajíčka a pomlázka. Vyšupání žen a dívek na Velikonoční pondělí je tradice, kterou dodnes dodržujeme. Mnoho zvyků se však zachovalo jen na vesnicích nebo je už nemáme v povědomí vůbec. Jak se tedy slaví dnes a jak se slavilo dříve?
-
10. duben 2017
Vrbové proutí
Jedním ze vzhledově nejzajímavějších stromů u nás je jednoznačně vrba. Roste na vlhkých místech a její proutky mají mnoho využití. Každému se určitě vybaví velikonoční pomlázka, která se plete právě z vrbových prutů. Umíte ale vyrobit například vrbovou píšťalku?
-
07. duben 2017
Které rostliny pěstovat spolu, aby se jim lépe dařilo?
Pěstování rostlin na zahrádce nebo v truhlících na balkoně je příjemná činnost. Někdy je sice namáhavé se o ně správně postarat, ale člověk je venku, může si vyčistit hlavu a nakonec má radost z toho, co mu vyroste. Jednou z věcí, které vám zahrádkaření rozhodně usnadní, je pěstování některých rostlin společně.
-
06. duben 2017
Švýcarský recept na žebírka v pivní marinádě
Chystáte se na letní grilování?
S přicházejícím teplým obdobím se už všichni nemůžeme dočkat na první grilování s rodinou či přáteli. Co takhle vyzkoušet jako první grilovací vlaštovku náš tip: Švýcarský recept na žebírka v pivní marinádě.
-
04. duben 2017
Jak si vytvořit závěsnou minizahrádku
Doma nám může dělat parádu ledacos, ale květiny bývají vždy tou nejlepší volbou. Rozjasňují celou místnost barvami, jsou proměnlivé, každá je unikátní, a navíc prospívají ovzduší v bytě.
-
31. březen 2017
Kde se vzal apríl a které vypečené vtipy jsou s ním spojené?
Každý rok 1. dubna se na nás spustí lavina žertíků ze všech stran. Vtipkují děti, dospělí připravují fórky na kolegy v práci, nachytat se nás snaží i televize, noviny a internetové portály. Jak dlouho a proč lidé na apríla mystifikují? Které jsou nejčastější nebo nejzajímavější vtípky?
-
28. březen 2017
Hanami aneb Svátek kvetoucích sakur
Na přelomu března a dubna začínají kvést sakury, japonské třešně. Růžové kvítky obsypou stromy a změní tak vzezření celé ulice nebo parku. V Japonsku se toto období oslavuje svátkem Hanami, který pomalu proniká i k nám.
-
23. březen 2017
Pampeliška je zářivá královna jara, kterou vyžijete i v kuchyni
Už zkraje jara se všude kolem nás objevují pampelišky. Nerostou pouze na lukách, ale téměř na každé travnaté ploše. Pampeliškové listy na zahrádce většinou vnímáme jako plevel, přitom je to rostlinka, která má neuvěřitelné množství využití.
-
20. březen 2017
5 důvodů, proč si psát deník
Milý deníčku, dnes se mi stalo něco neuvěřitelného… Nejen takto může vypadat deníkový zápis. Není to jen způsob dospívajících dívek, jak se svěřit se svými tajnostmi. Zaznamenávání prožitků, zkušeností i pocitů může být uklidňující i pro dospělého člověka.
-
13. březen 2017
Kroky před důležitým rozhodnutím
Každý den děláme velké množství rozhodnutí. V kolik budeme vstávat, co si oblékneme na sebe, co budeme jíst, co nakoupíme… Často váháme u maličkostí a jde nám z toho všeho hlava kolem. A co teprve, když nás čeká rozhodnutí opravdu důležité.
-
09. březen 2017
Klasické jarní bylinky do vaší kuchyně
Jelikož se příroda probouzí k životu, nemusíte už za bylinkami jenom do obchodu. Nejlepší jsou totiž čerstvé. Vydejte se na procházku a nasbírejte si je venku. Které a jak je následně využít v kuchyni?
-
07. březen 2017
Velký úklid aneb Proč se zbavit věcí, které nepoužíváme
Hromadění věcí je běžné a svým způsobem logické. Nejdřív vyděláme peníze, něco za ně nakoupíme a chvíli z toho máme potěšení. Časem ale zjistíme, že okolo sebe máme věci, které vůbec nepoužíváme, ale je nám líto je vyhodit. Jaro je ideální doba na velký úklid. Nevyměňujte jen zimní oblečení za letní. Protřiďte všechny skříně i šuplíky.
-
02. březen 2017
Co všechno můžete pěstovat
Ať už v kuchyni pracujeme s ovocem, zeleninou, nebo čerstvými bylinkami, nikdy nic nezpracujeme celé. Slupky, pecky, odřezky, nať i kořínky končí v koši. Přitom by se některé zdánlivě nepotřebné části daly využít pro další kuchařské účely, a navíc budete mít přímo na parapetu krásnou zeleninovou zahrádku.
-
28. únor 2017
Co se v březnu děje v přírodě
Jaro už klepe na dveře, sníh nás opouští i ve výše položených oblastech, dešťové kapky zkrápějí zemi. První jarní den už je opravdu za rohem a příroda se pomalu probouzí. Nejvyšší čas ji navštívit a přesvědčit se na vlastní oči, co všechno v jejím království můžeme v březnu potkat.
-
21. únor 2017
Jaro se vítá s Matějem
Pranostika zní: „Na svatého Matěje léta naděje.“ Naši předci ale nepředbíhali a 24. února se připravovali teprve na jaro. Kolem tohoto data se prý pomalu probouzí příroda, brzy přijdou na svět nová mláďata a mrazy už neudeří. A jaké máme tradice a zvyky na svatého Matěje?
-
20. únor 2017
Síla úsměvu
Úsměv je nakažlivý.
Když vidíme usmívajícího se člověka, pokaždé minimálně povytáhneme koutky úst. Dělá nám dobře a dokáže rozjasnit i jinak pochmurný den. Nalaďte úsměvem svůj mozek na pozitivní vlnu.
-
18. únor 2017
Jak strávit hezký večer s dětmi či přáteli
Máte někdy pocit, že je váš den příliš stereotypní?Přijdete z práce, sníte večeři a každý člen rodiny se celý večer věnuje televizi, počítači nebo telefonu. Co kdybyste měli čas od času nějaký společný program, při kterém byste se věnovali sobě navzájem? Podívejte se na naše tipy, jak si udělat hezký večer bez elektroniky a se spoustou zábavy.
-
09. únor 2017
Co je Mindfullness aneb Proč žít přítomností?
V dnešní uspěchané době to zní jako fantasy – vnitřně se zklidnit a žít v přítomnosti. Možná právě proto ale tolik lidí toto téma přitahuje a ti, kteří se skutečně ztišili, jsou tak jiní.
-
07. únor 2017
Jak dodržet svá rozhodnutí a úspěšně se změnit?
Předsevzetí a odhodlání často dělí nekonečná propast. Dostát slibům, které dáme sami sobě, je snad ještě těžší, než splnit sliby druhým. Zajímá vás, jaké by to bylo, vykročit konečně na cestu úspěchu? Pak je tenhle článek přesně pro vás.
-
03. únor 2017
Drobnosti, které dokáží velké věci
Každá velká cesta začíná malým krůčkem. I ten největší dům se staví z drobných cihel. Zkuste se tímhle úhlem pohledu podívat také na svůj život. Pokud ho chcete změnit k lepšímu, stačí často zdánlivé drobnosti a začnou se dít velké věci.
-
30. leden 2017
Začátkem února slavili už staří Keltové
Na Hromnice o hodinu více, říká lidová pranostika. A skutečně – dny se prodlužují, noci zkracují a zima pomalu začíná ustupovat jaru. Už v předkřesťanské době byl tento svátek spojen s vítáním jara a jeho kořeny bychom našli v prastarém keltském svátku Imbolc.
-
26. leden 2017
Otužujte se
Často vás trápí rýma nebo kašel? Na podzim a v zimě pravidelně bojujete s nachlazením? Zkuste svou imunitu podpořit tradičním způsobem. Otužování je velmi jednoduchá metoda vhodná pro každého. Stačí na to jít po vzoru našich babiček a dědečků. Správná cirkulace krve, zlepšení dýchání, hormonální rovnováha nebo regulace tělesné teploty – to všechno můžete efektivně podpořit právě otužováním.
-
23. leden 2017
Radujte se, veselte se, je masopust
Hasičský nebo myslivecký bál, vepřové hody, průvod tradičních masek – to všechno je masopust. Období od Tří králů do masopustního úterý je časem radosti, oslav, dobrého jídla a pití, smíchu a zábavy. Po vánočním rozjímání a vítání nového roku prosvětlovaly našim předkům tu nejtužší zimní dobu právě bujaré oslavy spojené s masopustem. Tradice přežila dodnes, i když každý si ji užívá po svém.
-
19. leden 2017
Jak trávili naši předkové dlouhé zimní večery
Tma za okny, pole a louky zachumlané do sněhu, světlo svíček nebo petrolejových lamp, tak nějak prožívali zimní období naše prababičky a pradědečkové. Když skončil náročný hospodářský rok, přišly na řadu tradiční práce a řemesla, na které do té doby prostě nebyl čas.
-
17. leden 2017
Udělejte si černou hodinku
Černou hodinku můžete zařadit do rodinného programu spontánně, když vypadne elektrický proud a nic jiného, než posedět u svíčky nezbývá. Nebo si ji můžete prostě a jednoduše naplánovat. Zhasnout, zapálit svíčky a začít si povídat. Věřte, že se černá hodinka stane jednou z vašich nejoblíbenějších aktivit.
-
06. leden 2017
Naučte se být šťastní!
Dánové tomu říkají hygge. Umění být štastní v jakékoliv situaci si pěstují po staletí a snad i díky tomu se pravidelně umisťují na předních příčkách žebříčků nejšťastnějších národů. Hygge není nic komplikovaného a vlastně se dá i naučit. Tady máte pár tipů.
-
02. leden 2017
Dodržujte předsevzetí po celý rok
Předsevzetí patří k tradicím Nového roku tak jako silvestrovské oslavy nebo novoroční čočka. Proto, aby se vám podařilo něco změnit, je ale důležité mít to správné odhodlání než čekat na vhodný termín v kalendáři. Právě dostatečná motivace je klíčová pro dosažení pozitivních změn v životě každého z nás.
-
28. prosinec 2016
Jaké tradice by se měly dodržovat na Nový rok?
Naklizeno, čistě povlečeno a namočená čočka. To jsou jen některé z tradic, které se pojí s Novým rokem. A jaké další zvyky a obyčeje se k tomuto dni váží?
-
22. prosinec 2016
Vánoční zvyky a tradice
K Vánocům nepatří jen dárky, bramborový salát nebo kapr, ale také celá řada zvyků, ke kterým sice můžeme být skeptičtí, ale kterým nemůžeme upřít jejich kouzlo. Mnoho z nich se přenáší z generace na generaci a mnozí z nás si je pamatují už z dětství. Také rozkrajujete po štědrovečerní večeři jablko nebo lijete olovo?
-
19. prosinec 2016
Jak vypadaly Vánoce za dob našich praprababiček?
Pro naše předky představovaly Vánoce zklidnění po náročném roce plném tvrdé práce a přinášely možnost strávit několik dní v klidu a pokoji ve společnosti těch nejbližších. Advent byl nejen dobou půstu a duchovního rozjímání, ale pro hospodyňky znamenal taky období velkého úklidu. Na Vánoce muselo být v domácnosti našich praprababiček čisto a útulno.
-
15. prosinec 2016
Vyrobte si vánoční ozdoby
Nevíte, do jaké barvy letos sladit vánoční stromek? Zkuste změnu a inspirujte se v přírodě. Ze skořápek vlašských ořechů nebo z šišek vykouzlíte nápadité ozdoby, které dodají vašemu bytu tu pravou vánoční atmosféru. Letošní Vánoce jsou totiž ve znamení právě přírodních dekorací a ozdob.
-
09. prosinec 2016
Upečte si zdravější Vánoce
V minulosti byly sladkosti skoro posvátné a vánoční cukroví nabízelo jednu z mála příležitostí v roce, kdy si prostí lidé mohli dopřát cukr. Oproti tomu mouka byla ještě celozrnná a dodávala tělu i nějakou tu vlákninu. Tradice zůstávají, ale náš životní styl se změnil. Zkuste to letos na Vánoce radši trochu jinak – poradíme vám.
-
16. listopad 2016
Aby Vám doma bylo dobře
Domov by měl být tím nejútulnějším místem, kde se cítíme v bezpečí a je nám tam dobře. Atmosféru našeho bytu nebo domu můžeme vyladit přesně tak, aby odpovídala našim představám. Nemusíte se pouštět do zásadních změn. Nevěřili byste, jaké zázraky dovedou jednoduché triky, jako je nová tapeta, vůně nebo vyvěšení rodinných fotek a obrázků. A zaručený recept na proudění správné energie ve vaší domácnosti je podle východních filosofů prostý a jednoduchý – generální úklid.
-
27. říjen 2016
Jak na krásnou pleť?
Vyživujte svou pleť zevnitř. Odvděčí se Vám zdravou barvou a mladistvým vzhledem.
Kvalitní kosmetické přípravky jsou naprostým základem péče o každou pleť. Nicméně aby působily co nejlépe, je potřeba dodat pleti také potřebnou výživu a energii zevnitř. Pokud tedy chcete, aby vaše pokožka vypadala zdravě a mladistvě, je potřeba dbát na správnou životosprávu. Pokožku ideálně podpoříte stravou bohatou na minerální látky a vitaminy, která zároveň pomůže s tvorbou kolagenu, který pomáhá udržovat kůži pevnou a pružnou.
-
07. říjen 2016
Pěstujte bylinky po celý rok
Bylinky na okenním parapetu nejen oživí váš domov, ale můžete jimi zpestřit také svůj jídelníček. Zelená zahrádka na parapetu vám bude dělat každý den radost a určitě z ní budou nadšené i vaše děti.
-
03. říjen 2016
Jak s přicházejícím podzimem podpořit imunitu?
Prázdniny jsou pryč a příchod babího léta jemně signalizují chladnější rána i večery. Zatímco v létě jsme čerpali my i naše děti energii z prázdninové atmosféry, pro vstup do dalšího školního roku je potřeba imunitu nás i těch nejmladších pořádně podpořit.