JUST přichází z přírody

Pampeliška je zářivá královna jara, kterou vyžijete i v kuchyni

Pampeliška je zářivá královna jara, kterou vyžijete i v kuchyni
23. březen 2017

Už zkraje jara se všude kolem nás objevují pampelišky. Nerostou pouze na lukách, ale téměř na každé travnaté ploše. Pampeliškové listy na zahrádce většinou vnímáme jako plevel, přitom je to rostlinka, která má neuvěřitelné množství využití.

Věnečky z květů a hry s chmýřím
Od dávných dob se na jaře vydávají děvčátka na louky a vijí věnečky z lučního kvítí včetně pampelišek. Zářivě žlutá rostlinka udělá na dětských hlavičkách mnoho parády a je dostupná pro všechny. Květy se kladou těsně vedle sebe a omotávají se stonkem. Zvládnou to i malé děti.

Když časem pampelišky odkvetou, zbude z květů bílé chmýří, které si děti z legrace foukají navzájem do obličeje. Podle pověry můžete spočítat, kolik chmýří na nich po fouknutí zbylo, tolik let vám prý zbývá do smrti. Jiná pověra mluví o pampeliškovém mléku, když se jím pomažete, budete všude vítáni a splní se vám všechna přání. Pokud chcete zažít rok bez nemocí, údajně stačí, když sníte pampelišku na Zelený čtvrtek.

Pampeliška v kuchyni
Pampeliška se však dá jíst kdykoliv jindy. Můžete z ní vyrobit výborný pampeliškový med. Květy se povaří 15 minut ve vodě s citronem a následně se 24 hodin louhují. Druhý den se tekutina slije, vymačká, smíchá s cukrem a vaří do zhoustnutí asi 1,5 hodiny.

Je možné využít i listy a kořen rostliny. Listy obsahují množství minerálů a jsou výborné v salátech. Kořen se nejprve suší a potom se může použít na přípravu různých odvarů. Dá se tedy říct, že pampelišku můžete spotřebovat od květu až po kořen.

Prohlížením těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které zefektivní procházení tohoto webu.