JUST přichází z přírody

Letní bylinky, které můžete pěstovat na zahradě i v květináči část 1

Letní bylinky, které můžete pěstovat na zahradě i v květináči část 1
12. červen 2017

Mnoho zahrádkářů se těší na léto, protože mohou pěstovat nejrůznější ovoce a zeleninu. Zahrady září všemi barvami sladkých plodů, ale i květů nejrůznějších rostlin. Přijdou nám však vhod i takové rostlinky, které zůstávají převážně zelené. Máta, meduňka, mateřídouška, šalvěj… Poslouží i jinak než jen na čaj.

Máta
Máta patří v posledních letech mezi nejtypičtější letní bylinky. Je totiž jednou ze základních surovin pro přípravu mojita, které je známé v alkoholické i nealkoholické verzi. V parných letních dnech vám tento nápoj jistě přijde vhod, zvláště připravíte-li si ho sami. Lístky máty se míchají s třtinovým cukrem, nakrájenými limetkami, ledem, perlivou vodou a bílým rumem. Pokud si chcete namíchat nealkoholické mojito, vynechejte rum.

Mátové lístky můžete také vylouhovat v horké vodě. Vznikne tak pravý mátový čaj, který se dá pít i vychlazený. Na léto ideální zdravý nápoj. Říká se, že tato bylinka pomáhá při zažívacích obtížích. Lidé ji často používají k uvolnění dýchacích cest a pro svěží dech.

Mateřídouška
Fialově kvetoucí bylinka u nás roste na mezích, ale i na krajích cest. Zasaďte si ji na zahrádku i do květináče. Připravují se z ní čaje proti kašli, často v kombinaci s dalšími bylinami. Pokud se v létě chystáte grilovat, nebojte se ji přidat do domácí marinády. Sušenou ji můžete použít jako koření, ale i ponořit společně se syrovým masem do oleje a nechat tak maso nějakou dobu nakládat.

Meduňka
Výborný uklidňující čaj si můžete připravit z listů meduňky. Nechutná tak silně peprmintově jako máta, je jemnější, spíš do sladka. Dobře působí na psychiku a uvolnění celého organismu.

Šalvěj
Šalvějový čaj při chřipce a nachlazení doporučuje každá druhá babička. Nelouhujte však bylinku příliš dlouho, připravovaný nápoj může snadno zhořknout. K přípravě směsi na kašel smíchejte šalvěj s mateřídouškou.

Dokonce i šalvěj využijete jako koření k masu. Přidává se také do omáček. Uvádí se, že tato bylina je protizánětlivá.

Prohlížením těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které zefektivní procházení tohoto webu.