JUST přichází z přírody

Zdravější grilování: tipy na přílohy

Zdravější grilování: tipy na přílohy
04. srpen 2017

„Házím maso na gril, ty nakrájej chleba.“ To je jedna z nejčastějších vět při přípravách na grilování. Ve skutečnosti je to ale trochu stereotypní a hlavně ne úplně zdravé. Po rohlících a chlebech ze světlé mouky udělají za vším tečku kila kečupu, tatarské omáčky, majonézy a hořčice. Na zelenině a domácím dresinku si pochutnáte mnohem víc.

Grilovaná příloha
Jestliže grilování bereme alespoň trochu jako událost, je škoda zastínit dozlatova opečené maso naložené v čerstvých bylinkách rohlíkem a kečupem. Spolu s masem můžete přece grilovat i přílohu. Až ho budete nakládat, přihoďte k němu i plátky brambor. Ty pak na grilu chytnou tu správnou zlatavou barvu a na pečivo už nebudete mít ani pomyšlení. Stejně tak můžete grilovat třeba lilek nebo cuketu.

Jinou variantou jsou špízy. Na špízové jehly nebo špejle napíchejte střídavě maso, cibuli, papriku a slaninu. Můžete udělat i varianty s rajčaty, bramborami, cuketou či houbami. Opečete si tak maso i s přílohou najednou.

Zeleninový nebo těstovinový salát
Pokud neholdujete tepelně upravené zelenině, připravte jako přílohu salát. Jestli vám pouze samotná zelenina tolik nechutná, zkuste i těstovinový salát. Použijte rajčata, okurky, papriky, mix zelených lístků od rukoly po čínské zelí a přidejte trochu vařených těstovin.

 

Jak na hranolky
Až budete grilovat hamburgery, těžko housku nahradíte zeleninou. Můžete ale koupit celozrnnou s vyšším obsahem vlákniny. Maso do ní vložte společně se sýrem, okurkou, rajčetem, paprikou a dalšími surovinami, které máte rádi. Nevymýšlejte však žádnou další přílohu. V amerických restauracích vám sice k burgeru nabídnou hranolky, vy si však uvědomte, že roli přílohy v tomto jídle zastupuje právě houska.

Když už je řeč o hranolcích, vyzkoušejte mrkvové! Mrkev nakrájejte na slabé proužky a obalte v bylinkách a parmezánu. Můžete je zkusit grilovat nebo je mějte připravené z trouby.

Domácí dresink
Teď už vám zbývá jen namíchat něco, v čem se všechny ty dobroty budou namáčet. Buďte kreativní a vymyslete si recept na vlastní dresink z bílého jogurtu a bylinek. K těmto ingrediencím přidejte česnek, sůl a pepř a zdravý bylinkový dip je na světě.

Roste vám na zahrádce či na okně bazalka? V hmoždíři ji rozdrťte s hrubozrnnou solí. Po smíchání s jogurtem, případně směsí jogurtu a pomazánkového másla vznikne bazalkový dip. Nebo rozdrcenou bazalku smíchejte se strouhaným parmezánem, česnekem, olejem, rozdrcenými piniovými oříšky a italské pesto může putovat na stůl. Jako dochucovadlo lze dále použít zavařené brusinky nebo třeba rybíz, který zavaříte stejným způsobem.

Prohlížením těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které zefektivní procházení tohoto webu.