JUST přichází z přírody

Sušením zvýrazníte chuť oblíbeného jídla

Sušením zvýrazníte chuť oblíbeného jídla
22. srpen 2018

Využijte sezonních darů přírody a uchovejte je na zimní časy. Poradíme vám, jak na to a proč některé potraviny zbavené vody chutnají lépe než čerstvé.

Dehydratací se v jídle koncentrují chutě a vůně. I kyselejší ovoce je pak příjemně sladké a vaše oblíbené dobroty jsou celkově výraznější. Při sušení nepřijdete o vitaminy, takže přispějete zdraví i v době, kdy je méně čerstvých plodin.

Ovoce a zelenina
Pro zdravou svačinku vybírejte zralé plody bez poškození, hniloby a plísně. Umyté je nakrájejte na plátky. Pro zachování pěkné barvy se doporučuje namočit je ve vodě s citronovou šťávou (1 lžíce na 250 ml vody). Po několika minutách ovoce vyndejte a nechte okapat.
Nejoblíbenější: Mezi favority patří jablka (tenké plátky vykouzlí křupavé křížaly, silnější budou šťavnaté), meruňky a švestky (vypeckujte je a sušte půlky slupkou dolů). Ve středomořské kuchyni uplatníte výtečná sušená rajčata (krájejte je na 6 mm silná kolečka, cherry stačí jen přepůlit).
TIP: Toužíte po raw kvalitě? Sušte plody déle na nižší teplotu, maximálně do 45 °C.

Houby
Jejich jedinečnou chuť využijete v polévkách, omáčkách, italském rizotu nebo těstovinách. Odstraňte z hub nečistoty a nakrájejte je na tenké podélné plátky, s kloboukem i nohou dohromady. Naše babičky je navlékaly na nit a věšely do průvanu. Zkusíte to jako ony? Perfektně usušené houby jsou křehké a chrastí.
Nejoblíbenější: Výraznou chutí vynikají různé druhy hřibů, klouzky, žampiony a bedly.

Bylinky
Nestíháte spotřebovat zelenou úrodu ze zahrádky? Nasušte ji na zimní časy. Jednotlivé druhy oddělte a zpracujte je co nejčerstvější. Květy a lístky sušte v celku do 35–38 °C, abyste zachovali cenné oleje, vitaminy a minerály. Vhodný je dobře větratelný prostor, například zahradní domek nebo kůlna. Usušené byliny rozemněte a uložte.
Nejoblíbenější: Provensálské koření obsahuje směs rostlin z jihu Francie, mezi které patří levandule, tymián, majoránka, oregano, rozmarýn, saturejka a bobkový list.

JAK SUŠIT?

Venku: Tento přírodní způsob je ideální, když není vlhko a je slunečné počasí.

V troubě: Zajistěte odvod vlhkosti pootevřenými dvířky a sušte pozvolna, od 20 °C až k 50–70 °C.

V sušičce potravin: Nejjednodušší forma, kdy se řídíte pokyny návodu k obsluze.

Užitečné tipy

  • Při sušení je důležité zajistit teplé a zároveň větrané prostředí. 
  • Pomocníkem při sušení je síť nebo rošt, ale poslouží i plech s pečicím papírem.
  • Správné usušení ověříte rozříznutím. Pokud uvnitř neobjevíte vlhkost, máte hotovo.
  • Sušené pochutiny skladujte v uzavřené nádobě na tmavém, chladném a suchém místě.
Prohlížením těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které zefektivní procházení tohoto webu.