JUST přichází z přírody

Pátá chuť na jazyku?

Pátá chuť na jazyku?
05. srpen 2020

Umami, neboli pátá chuť, je název odvozený od japonského slova umai (což znamená chutný) a pojmenovává glutaman sodný – ingredienci, o které se již mnoho napsalo a častokrát diskutovalo.

Glutaman je tělu přirozená látka, aminokyselina přítomná ve všech živých organismech. V kulinářském odvětví se s glutamanem setkáváme všude tam, kde zaznamenáme lahodnou masitou chuť a výrazné tóny použitých přísad. Typickým představitelem, kde se glutaman používá, je asijská kuchyně, která dodnes čelí následkům čistě mediální a vědecky neprokázané kauzy zvané „syndrom čínského bistra“. Naprosto běžně se glutaman vyskytuje v mase, sýrech (např. parmazán), zelenině (např. rajčata) a co je hodně zajímavé, tak s glutamanem se potkáme již v prvních momentech života díky mateřskému mléku.

Co si o glutamanu myslíte vy? Znáte rozdíl mezi synteticky vyráběným glutamanem a kvasnicovým výtažkem? Možná by vás mohl zajímat rozhovor s biochemičkou a výživovou poradkyní Michaelou Bebovou, který si můžete poslechnout on-line na Radio Wave.

Prohlížením těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které zefektivní procházení tohoto webu.