JUST přichází z přírody

Opuncie je pichlavý zázrak

Opuncie je pichlavý zázrak
28. březen 2018

Opuncie, jinak též nopál, je tradiční součástí mexické mytologie. O její účinky se ale zajímají i současní vědci. Pichlavý kaktus rostoucí na vyprahlé půdě toho nabízí překvapivě hodně.

Opuncie je známá nejen svými čarokrásnými květy, ale také chutnými plody. Zřejmě právě díky nim se dostala do mexických pověstí. Podle nich se bůh Huitzilopochtli pomstil zrádnému princi Copillimu tím, že mu vyrval srdce z těla a vhodil je do jezera. Na ostrově v tomto jezeře následně vyrostla první opuncie a vzniklo tam město Tenochtitlán.

Plod opuncie skutečně připomíná malé srdce, ovšem toto srdce je vhodné i pro vegetariány. Je to vyhledávaná pochoutka plná šťavnaté dužiny. Trochu problematická je příprava ke konzumaci – nejprve je totiž třeba oloupat „kůži“ plnou drobných jehliček. Rozhodně nedoporučujeme loupat ji holou rukou, pakliže nechcete mít ještě několik dnů bolestnou památku. V prodejnách plody najdete obvykle již zbavené trnů, ale pro jistotu je lepší je dobře prohlédnout.

Dužina opuncie obsahuje vitaminy A, C, vitaminy skupiny B a řadu minerálů. Je bohatá na vlákninu. Jižní národy ji právě kvůli vláknině a sliznaté konzistenci ordinují při zácpě, údajně velmi úspěšně. Vláknina také snižuje pocit hladu, takže se plod hodí i jako pomocník při optimalizaci tělesné váhy. Kaktusová vláknina bývá spojována také se schopností vázat tuky.

Výhodou této rostliny je, že patří k nejodolnějším kaktusům vůbec. Vydrží i evropské zimy, takže ji můžete pěstovat třeba na zahrádce. Pro zajímavost dodejme, že ze sušené opuncie se dá umlít mouka, kterou lze využít k pečení nopálového chleba.

Kaktusovou vlákninu z opuncie mexické najdete také v jednom z našich nových produktů - vyzkoušejte kapsle Minci Plus

Prohlížením těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které zefektivní procházení tohoto webu.