JUST přichází z přírody

Kustovnice cizí

Kustovnice cizí

Latinský název: Lycium barbarum

Kustovnice patří k často pěstovaným plodinám. Plodům se v Číně říká kou-či, v Japonsku kukoshi. Angličané je nazvali goji a tento název se ujal natolik, že se běžně používá pro označení těchto plodů.

 

Historie

V Číně bylo užívání drobných oranžových bobulí kustovnice zaznamenáno již kolem roku 100 našeho letopočtu. Tradiční čínská medicína využívá oba původní druhy – tedy kustovnici cizí i kustovnici čínskou. Vědecky byla prozkoumána především kustovnice cizí.

 

Biologie

Kustovnice je keř z čeledi lilkovitých s převislými větvemi a střídavými listy. Kvete drobnými fialovými kvítky, které mají nálevkovitě srostlé korunní

plátky. Plody jsou výrazné podlouhlé červené bobulky na dlouhých stopkách, připomínající naše šípky. Také chuť mají podobnou. Keř se velmi rychle rozrůstá, často také zplaňuje a vytváří bujné porosty křovin. Během několika let může vzniknout neprostupná houština, která utlačí jakoukoliv jinou vegetaci. Porosty kustovnice se velmi obtížně likvidují.

 

Druhy kustovnice

Zralé bobule poskytují dostatek potravy ptactvu. Rod Lycium ale zahrnuje více než 70 druhů, které se vyskytují v subtropech celého světa. V Eurasii najdeme tři hlavní původní druhy:

• kustovnici cizí, původem z Číny a Tibetu,

• kustovnici čínskou, pocházející z Jihovýchodní Asie,

• kustovnici evropskou, jejíž domovinou je Středomoří a Malá Asie.

 

Která je která?

Plody různých druhů kustovnice jsou téměř k nerozeznání, nelze přesně určit, z kterého botanického druhu pocházejí. Druh je možné určit, jen pokud máme k dispozici celou rostlinu. Pro základní rozlišení potřebujeme znát barvu květu a tvar listů, kustovnice cizí i čínská mají však téměř stejné květy fialové barvy. Rozeznat je tedy můžeme hlavně podle listů. Kustovnice čínská má listy řapíkaté a spíše vejčité, zatímco kustovnice cizí má listy kopinaté a skoro bez řapíků.

 

Léčivé účinky a využití

Kustovnice je snad nejvýživnějším plodem na naší planetě. Z nutričního hlediska patří goji mezi nejhodnotnější druhy ovocných plodů. Zralé plody obsahují 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků, vitaminy C, B1, B2, B6 a E a jsou bohatým zdrojem karotenoidů. Kustovnice zlepšuje imunitu a ovlivňuje také snížení krevního tlaku. Navíc je známá jako pramen mládí, protože předchází předčasnému stárnutí. Její pravidelné užívání totiž přímo ovlivňuje dlouhověkost. Dále podporuje vitalitu a zlepšuje paměť. Na zlepšení vitality stačí užívat 1 lžičku sušeného ovoce denně, rozdíl poznáte už po týdnu. Má pozitivní vliv i na činnost ledvin a jater.

 

Využití kustovnice v kuchyni

Pro svoji příjemnou chuť se plody kustovnice dají jíst syrové, sušené, nebo s nimi vylepšit sladké i slané pokrmy. Zralé plody mají i v sušeném stavu světle červenou až oranžovou barvu, jsou velké asi jako sušené hrozinky. V čínské medicíně se užívají vždy vařené, většinou společně s dalšími léčivými bylinami nebo plody. Goji se přidává k různým jídlům nebo se z jejích plodů připravuje čaj. Dalším využitím rostlin bylo jejich vysazování za účelem zpevnění břehů potoků a řek proti vodní erozi, v zahrádkách a sadech jako okrasná rostlina i jako zelenina.

Stáhnout PDF pro tisk
 

Lokalita výskytu

Prohlížením těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které zefektivní procházení tohoto webu.