JUST přichází z přírody

Vinná réva

Vinná réva

Latinský název: Vitis vinifera

Jedná se o popínavou liánovitou rostlinu patřící do čeledi révovitých. Hlavním odrůdovým znakem jsou různě zbarvená plodenství (hrozny). Vznikla z divokých forem cca ve 3. tis. př. n . l.

Nejstarší doklady o výrobě vína pocházejí z Mezopotámie, jsou údajně starší než 7 500 let. V současnosti se réva vinná pěstuje v subtropických a mírných oblastech celého světa. V kultuře je řada odrůd.

Hrozny vinné révy patří mezi nejoblíbenější bobulové ovoce. Víno z nich vyrobené patří tisíce let mezi lahodné alkoholické nápoje s léčivými účinky. Stále častěji se v našich zahradách objevují révové hlavičky, a zdaleka nejen na jihu Moravy a kolem Mělníka.

Réva má mnoho šlechtěných odrůd. Mimo využití k výrobě burčáku a ušlechtilých odrůd vín je možné léčivých účinků hroznů využívat také v kosmetickém průmyslu a farmakologii.

 

K léčbě všemožných neduhů se ale nevyužívá opojný nápoj z vinných hroznů. Už ve středověku lékaři využívali vinné hrozny k léčbě angíny, kašle a snížení množství tuku. Domácí lékaři léčili vinnou révou vše - od otoků po melancholii a na rány přikládali listy, které pomáhaly k rychlejšímu zhojení. Hroznové víno normalizuje tepovou frekvenci srdce a snižuje krevní tlak.

Listy révy se používaly v medicíně již od antiky. Nejdůležitější látky obsažené v listu jsou polyfenoly. Stimulují napětí cévní stěny, podporují kontrakci žil a tím urychlují návrat krve z dolních končetin směrem k srdci. Jsou silnými antioxidanty, stabilizují cévní kolagen. Tak snižují propustnost kapilár a následnou tvorbu otoků.

Používá se proto k prevenci a léčbě příznaků lehké a střední formy chronické žilní nedostatečnosti, která obvykle souvisí s výskytem křečových žil a je spojena s otoky v lýtkách a pocity únavy a tíhy.

Je prokázáno, že hrozny obsahují značné množství jednoduchých cukrů, které jsou lehce stravitelné. Jsou tedy vhodným dietetickým doplňkem stravy. Pozor při diabetes - obsahuje jednoduchý cukr glukózu.

Obsahují také značné množství vitamínů a minerálních látek. Hrozny určené k přímému konzumu musí být zcela zdravé, ne nahnilé nebo poškozené chorobami. Je-li ovšem konzumováno velké množství hroznových slupek a semen, může dojít k zácpě, kolikové bolesti nebo dokonce i k zánětu slepého střeva. Hroznová kúra se s úspěchem používá při léčbě některých chorob, jako jsou dna, revmatismus, vodnatelnost či ekzémy. Hrozny i sladkou hroznovou šťávou se léčí chudokrevnost. Obojí totiž zvyšuje počet červených krvinek a množství hemoglobinu, zlepšuje se také srdeční činnost a rozšiřují se cévy.

 

Červené víno má léčivé účinky, které nelze nalézt ve víně bílém, protože mnoho z těch léčivých složek je přítomno pouze ve slupkách z hroznů červených a jen červené víno se kvasí současně se slupkami.

Výtažky ze slupek hroznů červeného vína obsahují přírodní látky zvané fytoestrogeny, které jsou přirozenou náhradou hormonu estrogen. Tyto látky působí na vypnutí pleti zevnitř a jsou proto vítaným pomocníkem v kosmetickém průmyslu pro zachování ženské krásy.

Proto je hroznové víno ideálním prostředkem pro zachování zdraví, krásy a přirozeného půvabu, ať už je užíváno vnitřně ve formě výborného ovoce nebo střídmým popíjením výborného moku, anebo zevně k předcházení kožním chorobám a jejich léčení.

Stáhnout PDF pro tisk
 

Lokalita výskytu

Prohlížením těchto stránek souhlasíte s používáním cookies, které zefektivní procházení tohoto webu.